Har du en klisterlapp på din brevlåda är det förmodligen bara tidningsutdelaren i ditt område som satt ut det för att förenkla sin distribution.
Har du en klisterlapp på din brevlåda är det förmodligen bara tidningsutdelaren i ditt område som satt ut det för att förenkla sin distribution.

Just nu sprids påståenden om att inbrottstjuvar sätter upp "prickar" i klistermärkesform för att markera ut var det är bra att göra inbrott. En gul prick ska betyda att du inte har något larm. Men prickarna har egentligen satts ut av tidningsbud för att förenkla distributionen.

"VARNING!! VARNING!! Kolla era postlådor!! Sitter det en gul rund prick (klistermärke) betyder det att ni inte har något larm i ert hus. Ett gäng som är ute och kollar husen och sedan märker postlådorna för att underlätta vid inbrott. Kopiera och varna andra." Så lyder en Facebookstatus som cirkulerat sedan åtminstone 2011 och som nu kommit att börja spridas aktivt igen. 

► LÄS MER: Översatt inlägg om autistiskt barn som inte fick åka på skolresa sprids i Sverige
 

Det här är inte första gången människor oroats över konstiga klistermärken på sina brevlådor. 2011 kunde Ystads Allehanda berätta om hur invånare i tätorten Nybrostrand upptäckt gula prickar på sina brevlådor.

Många var förvånade och oroade då ingen av dem tidigare fått information om vad dessa gula prickar skulle innebära. Även då fanns det misstankar om att det skulle ha något med inbrottstjuvar att göra.

På Postnord, posten, ställde man sig till en början frågande till vem som låg bakom dessa prickar. Posten sätter inte upp saker utan att meddela innan då brevlådor är privat egendom. Istället var det företaget Tidningsbärarna som låg bakom prickarna. Prickarna hade använts på flera platser runtom sydöstra Skåne för att markera vilka som skulle ha Ingelsta kalkons medlemstidning "Aptit".

– Folk behöver inte vara rädda. Det är en tidningsbärare som har tänkt att det skulle vara ett hjälpmedel med prickarna, men egentligen har vi en lista där det står vilka som ska ha vad, sa Astrid Järnström på Tidningsbärarna då till Ystads Allehanda. 

► LÄS MER: Här är bakgrunden till bilden av skrattande stenkastare
 

2015 kunde även Aftonbladet rapportera att liknande klistermärken dykt upp på brevlådor i Örebrotrakten. Även då var klistermärkena kopplade till tidningsutdelning. Närmare bestämt hade företaget Prolog som arbetar med tidningsdistribution i bland annat Örebro satt upp dem.

– Vi har fått höra om det här lite grann, men det är tidningen Transportarbetarens. Vi sätter upp klistermärkena på kundens brevlåda för att underlätta distributionen, sa driftplaneraren Therese Gustafsson då till tidningen.

Tidningar som Borås tidning och Nerikes Allehanda har tidigare berättat om hur klistermärken på brevlådor används av tidningsdistributörer, och Polisen i Jämtland gick 2012 ut med information om klistermärken som synts på brevlådor i Jämtland kommer från Svensk Morgondistribution som delar ut tidningar i länet.

Det går inte att utesluta att klistermärken av den typen som beskrivs ovan använts av inbrottstjuvar, men Viralgranskaren kan inte hitta några konkreta exempel där det förekommit. Har du en klisterlapp på din brevlåda är det alltså förmodligen bara tidningsutdelaren i ditt område som satt ut det för att förenkla sitt arbete. 

► LÄS MER: Nej, de här kravallerna har ingenting med invandrare eller terrorism att göra

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset