I faktarutan längst ner kan du lära dig hur du granskar en Facebookprofil i fem enkla steg.
I faktarutan längst ner kan du lära dig hur du granskar en Facebookprofil i fem enkla steg.

Allt fler människor i Sverige har fått vänförfrågningar från okända personer. Kontona är ofta falska, och försöker lura in användarna på tvivelaktiga dejtingsajter.

Så lockar företaget människor som vill tjäna pengar på att få folk att besöka dejtingsajterna.

"Jag kikar på kontot eftersom jag har noll aning om vem det är. Fick en smärre chock- det är ett porrkonto..." "Dagligen får jag en stor mängd vänförfrågningar från falska "tutt-lisor" som står i sina bikini på profilbilderna." "Dagens vänförfrågan...suck." Så har tre personer skrivit på Facebook under de senaste dagarna. Alla tre har fått konstiga vänförfrågningar på Facebook.

Fler och fler svenskar har rapporterat till Facebook om att de fått konstiga vänförfrågningar på sajten. Profilerna framställs ofta som att de tillhör en ung tjej. Informationen är minsta möjliga som krävs för att framstå som en riktig person – en stulen profilbild och på sin höjd ett par intetsägande bilder utöver det. 

LÄS MER: Fem inlägg du aldrig ska dela på Facebook 

När Metro blir vän med ett antal av profilerna och försöker kontakta dem kommer inget svar, och under en veckas "vänskap" på Facebook märktes inte profilen överhuvudtaget. Så plötsligt kommer ett par inbjudningar till att gilla olika Facebooksidor från profilerna.

En sida heter "Wet hole" och en annan påstår sig tillhöra en porrstjärna. De enda inläggen sidorna gjort är att lägga upp länkar, länkar som ser ut som om de vore en video upplagd direkt på Facebook. Alla bilder är pornografiska.

Klickar du på någon av länkarna omdirigeras du genom flera domäner och hamnar till slut på en "dejtingsida". Direkt möts du av en kvinna som utför explicit oralsex. På sidan står det som följande: "Den bästa sexdejtingen på nätet. Söker du sex utan förbindelser? Hitta det du söker här! Vilt. Passionerat. Fullt med åtrå."

Du uppmanas sedan registrera dig. Sajten ägs av ett företag som är registerat i Brittiska Jungfruöarna och som äger åtminstone 15 liknande dejtingsajter. Sajten har av flera anklagats för att bedra sina kunder.

► LÄS MER: Peo, 90, fick kontot hackat – och någon köpte pizza för pengarna
 

Metro har tidigare skrivit om liknande dejtingsidor som använder sig av tveksamma metoder. Då hette företaget Nelfor Services. I det här fallet heter företaget Bulova Invest. Båda använder sig dock av liknande "affiliate-nätverk" för att få användare till sina sajter. De betalar helt enkelt människor som lyckas få andra att besöka deras dejtingsidor och registrera ett konto där. På webbsidorna beskriver de hur du kan få över 1 000 kronor om du lyckas få en person att skapa ett betalkonto på sidan du lockat in dem till. 

De två nätverken, "IwantU" och "Upforit", har identiska webbsidor, men drivs i teorin av olika företag och äger olika dejtingsidor. Nelfor Services och Bulova delar dock postbox på Jungfruöarna. Båda betalar människor för att få dem att gå in och registrera sig på sajterna.


► LÄS MER: Guide: så granskar du Facebookprofiler du misstänker är falska
 

Anders Olofsson arbetar på polisens nationella bedrägericentrum och berättar att människor som vill luras ständigt uppfinner nya tillvägagångssätt.

– Vad man kan säga är att Facebook mer och mer blivit en plattform för olika annonsörer och köp- säljgrupper. Facebook är också jobbiga att göra med polisiärt, Blocket och tradera är en helt annan sak. Det är öppna organisationer som man lätt kan få kontakt med, säger han.

Anders Olofsson uppmanar den som får en konstig vänförfrågan på Facebook att använda sig av sitt sunda förnuft.

– Man ska alltid kolla upp adresser till de man ska ha kontakt med, och söka efter dem på nätet. Det är väldigt lätt idag att till exempel söka efter bilder på nätet för att se om de tagit bilderna någon annanstans ifrån, men påminner också om att man inte kan vara helt säker även om en bild inte tydligt är stulen från någon.

Metro har sökt Bulova Invest utan resultat.

► LÄS MER: Mitt Instagramkonto hackades – så gör du för att det inte ska hända dig

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset