Under de senaste veckorna har flera Iphoneanvändare rapporterat att de plötsligt fått konstiga kalenderinbjudningar från framför allt kinesiska och ryska företag. Spam-inbjudningarna handlar i regel om att få dig att handla på nätet. Så här gör du för att få stopp på dem.

"LV handbags carnival shopping history, the lowest price of only $189.99! Free shipping! Buy it now". Så lyder texten till en av de många kalenderinbjudningar ett stort antal personer fått på sina Iphones under de senaste veckorna och som nått sin kulm i samband med Black friday.

Kalenderinbjudningarna är spam, i regel från kinesiska och ryska företag, och skiljer sig inte nämnvärt från den sortens spam som ofta brukar sluta upp i ditt e-postprograms skräpkorg. 

Som Ars Technica skriver utnyttjar den här typen av spam standardinställningarna i Apples Icloud-kalender på ett sätt som gör att de kan skicka reklamen direkt till din telefon utan att behöva gå via e-post. 

► LÄS MER: Har du fått störig sms-reklam från casinosajter? Du är inte ensam

 

Att få bort den här typen av spam är lättare sagt än gjort. Väljer du att helt enkelt tacka nej till inbjudningarna sänder du en signal till spammarna att du faktiskt använder kontot de skickat inbjudningen till, vilket gör att de kan komma att skicka ännu fler inbjudningar. 

För att slippa få nya inbjudningar gör du så här

1. Sätt dig vid en dator då detta inte går att göra via din Iphone.

2. Logga in på Icloud.com och gå till "Kalender".

3. Tryck på kugghjulet längst ned till vänster och välj "Inställningar".

4. Välj "Avancerat".

5. Längst ser du inställningen "inbjudningar". Där byter du inställningen från "notiser i appen" till e-post till [din e-postadress].

6. Kommande spaminbjudningar kommer då att fastna i din skräpkorg.
 

För att ta bort redan existerande inbjudningar gör du så här:

1. Skapa en ny Icloudkalender. Det gör du genom att gå till kalenderappen och sedan trycka på "kalendrar". Sedan klickar du på "ändra" och väljer "Lägg till kalender..."

2. Skapa en ny kalender med valfritt namn.

3. Gå sedan till kalenderinbjudningarna du fått. Öppna inbjudningen och byt kalender på inbjudningen till den nya kalendern du skapat. 

4. När du gjort detta på alla inbjudningar du fått går du tillbaka till "kalendrar" där du skapade den nya kalendern.

5. Tryck på "ändra" igen och välj den nya kalendern du placerat inbjudningarna i. Välj sedan "radera kalender" och bekräfta valet.

► LÄS MER: Har du fått en mystisk vänförfrågan på Facebook?

 
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik Iphone