Nära hälften av alla svenska kvinnor och sexton procent av männen har någon gång låtsas att de fått orgasm. I internationella undersökningar är siffran för män ännu högre, upp till 25 procent uppger att de fejkar. Varför fejkar vi orgasm? Och märks det verkligen inte? Det har vi tagit reda på.

Den som googlar ”fejkad orgasm” får ganska snabbt upp en bild från filmen ”När Harry mötte Sally”, där Sally iscensätter en fejkad orgasm på en lunchrestaurang. I filmen gör hon det för att visa sin vän Harry att kvinnor gör så ibland, och att det går att vara övertygande, men faktum är att Harry kunde ha varit väl medveten om det – för även män fejkar orgasm. 

Hur ser manlig fejkorgasm ut?

– Många tänker att personer med penis inte kan fejka eftersom orgasmen följs av en utlösning och – framför allt kvinnor – tänker att det alltid är samma sak. Faktum är att det går att få utlösning utan orgasm, och orgasm utan utlösning. Troligtvis är den vanligaste fejkningen när man kommer utan några riktiga orgasmkänslor men överdriver kraftigt och fejkar på så sätt. Andra fejkar om de har svårt att behålla lusten eller erektionen. Man kan också låtsas ta utlösningen i handen eller tar bort kondomen utan att visa den de gånger de fejkar utan utlösning. Om ens sexpartner lubricerar mycket eller man använder man mycket glidmedel kan det vara ännu svårare att veta, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Varför låtsas?

– I RFSU:s undersökning har nära hälften av svenskarna svarat att de gör det för att få slut på ett dåligt samlag, men också att de iscensätter njutning för att deras partner inte ska känna sig misslyckad, eller för att visa att man gillar sexet, säger Suzann Larsdotter.

►LÄS MER: Fem tips för ett bättre sexliv

Den som fejkar vill alltså förstärka självkänslan hos sin partner. Det finns en föreställning om att det perfekta sexet innebär samtidig orgasm, och en fejkad orgasm kan ge sken av en ömsesidig upplevelse av njutning.

– Sexuella möten där endast en får orgasm uppfattas som orättvis, eller som ett slags gemensamt misslyckande. Många kvinnor säger att de fejkar för att partnern annars skulle ta illa upp, säger Suzann Larsdotter.

Att låtsas få orgasm är vanligast vid vaginala samlag, men det förekommer också vid annan sexuell praktik (som till exempel oralsex, analsex). Många uppger att de känner press att de som män ”borde” få orgasm och ejakulation vid sex, och för att det finns en förväntan att sexuella aktiviteter bör avslutas med mannens orgasm.

Det kan hända att partnern faktiskt vet om att orgasmen var fejk – men låter bli att göra så stor sak av det. 

►LÄS MER: Tänk på det här innan du rakar könet

– För de flesta oavsett kön har det inte så stor betydelse att få orgasm vid varje sexuellt möte för att ändå vara nöjd. Att fejka enstaka gånger är inte hela världen. Det som har betydelse är att hitta ett sexliv där båda parter trivs och vågar tala om vad som känns bra och inte. Skönt sex ökar oddsen för att vilja ha mer sex, säger Suzann Larsdotter. 

Illustration: Eva Fallström 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Orgasm