Eteriska oljor kan vara skadliga i hög koncentration.
Eteriska oljor kan vara skadliga i hög koncentration.

Reklamer för hud- och hårprodukter stoltserar ofta med att att de innehåller "essentiella oljor", eller eteriska oljor som det egentligen heter på svenska. Men eteriska oljor är inte "essentiella" för att människokroppen nödvändigtvis är i behov av dem, som namnet kan ge intryck av.

Den som har sett reklam för en hud- eller hårvårdsprodukt har förmodligen hört begreppet ”essentiella oljor” användas. Namnet på oljekategorin, som på svenska egentligen heter eteriska oljor, ger lätt intrycket av att den mänskliga kroppen är i behov av oljorna och att de närmast har en läkande kraft. Detta blir särskilt förvirrande eftersom till exempel essentiella aminosyror och essentiella fettsyror faktiskt är livsnödvändiga.

LÄS MER: Innehåller kvarg mer protein än ägg? Det här är sant och falskt om kvarg

Men eteriska oljor är inte livsnödvändiga, och olika former av behandlingar som innefattar eteriska oljor har ingen egentlig läkande effekt – även om alternativa behandlingar som aromaterapi kan få en person att slappna av.

Så, vad är egentligen en eterisk olja?

I grunden kan man säga att en eterisk olja är en koncentrerad olja som har en doft och som i nästan alla fall förekommer i olika växter. De är ”essentiella” i den meningen att de utgör essensen, det karaktäristiska, i en specifik växts doft och inte för att människor behöver dem. I regel utvinns eteriska oljor genom destillering.

Istället för att vara livsnödvändiga är istället eteriska oljor i vissa fall, som de flesta ämnen, skadliga vid höga koncentrationer och kan orsaka allergiska reaktioner vid hudkontakt. Eteriska oljor är dock harmfria om de används på det sättet de är tänkta att användas på, som smaksättning i likörer, te och läskdrycker. Coca-cola innehåller till exempel bland annat apelsinolja, kanelolja, och citronolja.

Eteriska oljor är alltså inte ”essentiella” i den meningen att de är livsnödvändiga. Däremot har många eteriska oljor en trevlig doft och kan användas på en mängd olika sätt.

LÄS MER: Så steker du olika typer av kött – för att slippa bli sjuk

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om olja aromaterapi