Innehållet i Facebookmeddelandet är inte nytt. Under 2015 spreds en liknande text på engelska sociala medier.
Innehållet i Facebookmeddelandet är inte nytt. Under 2015 spreds en liknande text på engelska sociala medier.

Under veckan har otaliga personer lagt upp Facebookinlägg som varnar för ett påstått virus som sägs radera din mobiltelefon. Viruset, som påstås heta "dansa av påven" finns dock inte på riktigt, och är ett rykte som spridits sedan åtminstone 2015.

”Berätta för alla kontakter från din lista att inte godkänna en video som kallas ”dansa av påven”. det är ett virus som formaterar din mobil. Se upp det är mycket farligt. De sa det idag på radion. Fwd detta meddelande till så många ni kan!”.

Så lyder texten som otaliga svenskar lagt upp på sina Facebook-väggar under onsdagen.

LÄS MER: It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först

Innehållet i Facebookmeddelandet är inte nytt. Under 2015 spreds en liknande text på engelska sociala medier, någonting bland annat Snopes skrivit om. Då löd texten, med vissa variationer så här:

”URGENT: Tell all contacts from your list not to accept a video called the dance of the Pope. It is a virus that formats your mobile. Beware it is very dangerous. They announced it today on the radio. Pass on to as many as you can. It was announced on the radio in USA.”

Det fanns dock inte då, och inte heller nu några bevis för att ett sådant virus faktiskt skulle existera, och kedjebrevsliknande historier om mobilvirus har funnits länge. Bara under oktober spreds ett liknande påstående om ett virus som gick under namnet “Dance Of The Hillary”. På samma sätt spreds också ett liknande påstående tidigare i mars där viruset påstods heta ”Sonia disowns Rahul”. De enda påståendena om ett ”Dansa av påven”-virus Viralgranskaren kan hitta är varningarna själva. Inga svenska eller utländska medier har nämnt något om ett sådant virus.

Den här typen av varningar är en form av modern skröna, och är i nästan alla fall falska. De innehåller ofta märkliga formuleringar, som ”dansa av påven”, som tyder på att de är direktöversatta på engelska och uppmanar nästan alltid den som läser meddelandet att dela det vidare – någonting som gör att de påminner starkt om de kedjebrev som blivit populära sedan internet började användas i breda kretsar.

Viralgranskaren kan hitta exempel på liknande varningar för virus sedan åtminstone slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. 2001 spreds till exempel varningar om det påstått virus med namnet ”Anticristo” i spansktalande länder och 2002 varnades det för ett påstått virus med namnet ”Life is beautiful”.

Som it-säkerhetsexperten Jakob Schlyter sa till Metro redan 2015 finns det hackare på Facebook, och det finns olika sätt virus kan spridas via sociala medier, någonting Metro tidigare skrivit om flera gånger. Men när det rör sig om riktiga virus innehåller varningarna ofta mer information och de är också i regel omskrivna av medier. Ser du varningar på konstig svenska är ett gediget tips att försöka söka efter samma sak på engelska i Google – då hittar du ofta information om att det rör sig om just en bluff.

LÄS MER: Dela inte Facebooktävlingarna – de kan vara olagliga

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset