Har du spindlar i källaren eller kontoret? I så fall vill forskningsprojektet Vimse vid Stockholms universitet ha dem. Spindlarna ska användas i en forskningsstudie som syftar till att bota spindelfobi.

"Har du spindlar i källaren eller på kontoret? Då kan vi komma och hämta dem!". Så inleds en något ovanlig annons på Blocket. Bakom annonsen står forskningsprojektet Vimse som består av forskare vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. 

Spindlarna vill forskarna ha för att använda i en behandlingsstudie som syftar till att finna en behandling mot spindelfobi. I studien jämförs två olika sätt att behandla spindelfobi – det traditionella sättet med en levande terapeut och en mer experimentell metod som använder sig av virtual reality.

► LÄS MER: Försökte döda spindel med tändare – tände eld på bensinstation
 

Personer som uppfyller kriterierna för spindelfobi har fått gå in i ett rum med en burk med lock på. I finns en spindel och deltagarna ska den se om de vågar närma sig spindeln och kanske ta upp den, någonting som de inte kan göra om de har spindelfobi.

Några av deltagarna får genomgå KBT-behandling, medan andra får genomgå Virtual reality-metoden som påminner om ett spel.

– Det är 8 sminispel där spindeln till en början är lite Disneyaktig och du ska hjälpa spindeln genom att till exempel hålla upp ett paraply när det regnar. Så på olika sätt försöker vi få in det här med spel. Och i takt med att man håller på blir spindeln mer och mer verklighetsnära, säger psykologiprofessorn Per Carlbring som leder forskningsgruppen.

Enligt Per Carlbring är fördelen med virtual reality att man inte behöver lika många spindlar. Men forskningsgruppen behöver ändå många spindlar. Det rör sig om vanliga svenska husspindlar, helst av arten Eratigena eller Tegenaria. 

Och har du spindlar hemma eller på kontoret hämtar gärna forskningsgruppen upp dem. Ni bestämmer en tid så kommer sedan någon från forskningsteamet och hämtar spindlarna. Hitills har flera tips kommit in.

– Det är en hel del som har tips på var man kan hitta dem, men inte så många som sagt att vi kan komma och hämta dem. De som har hört av sig har mest hört av sig för att själv slippa få bort dem. Lite skojigt skulle man kunna säga att man kan ta med den portabla virtual reality-utrustningen och kanske tillsammans ta med sig spindlarna, säger Per Carlbring.

► LÄS MER: Hatar du folk som tuggar högt? Problemet kan ligga hos dig
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur