På internet började flera berätta om hur de kom ihåg Star Trek-avsnitt som senare inte visade sig finnas.
På internet började flera berätta om hur de kom ihåg Star Trek-avsnitt som senare inte visade sig finnas.

Dog inte Nelson Mandela på 1980-talet i fängelse? Och heter inte Berenstain-björnarna Berenstein-björnarna? Sådana exempel på falska minnen har under 2016 blivit en stor snackis på nätet, och många är övertygade om att vi befinner oss i en serie parallella verkligheter som vi ibland växlar mellan.

2010 befann sig bloggaren Fiona Broome på ett evenemang som gick under namnet Dragon con. Där upptäckte hon någonting som gjorde henne förvirrad. Hon hade under större delen av sitt liv varit övertygad om att Nelson Mandela dog under tiden han satt i fängelse på 1980-talet. På Dragon con var det flera som hade samma minne.

”Jag trodde Nelson Mandela dog i fängelse. Jag tyckte mig minnas det tydligt, med nyhetsbilder från hans begravning, hur människor sörjde i Sydafrika, demonstrationer i städerna, ett vackert tal från hans änka. Så plötsligt fick jag reda på att han fortfarande levde.”, skriver hon.

LÄS MER: Hur en tecknad groda blev en av det amerikanska valets stora frågor

I verkligheten avled Nelson Mandela så sent som 2013. Men Broome var inte ensam om att ha minnen av att han dog långt tidigare. Hennes berättelse började sprida sig på nätet, och snart visade det sig att många andra också hade liknande falska minnen.

På internet började flera berätta om hur de kom ihåg Star Trek-avsnitt som senare inte visade sig finnas. Många, bland annat en bloggare som skrev under namnet Reece, var helt övertygad om att barnboksserien Berenstain-björnarna en gång stavats Berenstein-björnarna.

”Jag såg bokomslagen. De där med små bubbliga bokstäver från barndomen. De jag såg hundratals gånger mellan att jag var 5 och 9 år. De som alla i 20-årsåldern kommer berätta lyder ‘Berenstein-björarna’. Men det står inte ‘Berenstein’. Det står ‘Berenstain’, skrev Reece.

Recce, som är fysiker, kom att utveckla upptäckten till en teori om ett fyrdimensionellt universum. Ett universum med flera parallella universum som vi ibland växlar mellan. Universum där den enda egentliga skillnaden är stavning på en barnboksserie.

Sedan dess har ett stort internetcommunity växt fram. På skämt, och ibland fullständigt seriöst, försöker de på bland annat Reddit bevisa att det finns parallella universum. Hette inte MC Hammers låt ”Can’t touch this” och inte ”U can’t touch this”? Och visst stavas ”KitKat” som ”Kit-Kat”? Varje instans där Berenstain-björnarna felstavats tas på största allvar.

I verkligheten är det förstås så att Berenstain-björnarna stavar sitt namn just med ett ”a”, och att MC Hammers låt alltid hetat ”U can’t touch this” – även om det vore mer spännande om det egentligen rörde sig om parallella universum.

Fenomenet kallas konfabulation, och är ett resultat av när den komplicerade process som leder fram till att du minns något råkar halka snett på vägen. Istället för det riktiga minnet skapar du omedvetet ett nytt, ungefär som att du ljuger för dig själv. Oftast rör det sig om helt ofarliga missuppfattningar, även om konfabulationer kan vara ett resultat av bland annat Alzheimers sjukdom och artärbråck.

Den förklaringen kommer dock nog inte stilla hungern hos de nätdetektiver som övertygat letar efter tillfällen som visar på att vi egentligen lever i flera parallella universum.

LÄS MER: Det här är Anonymous – egentligen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset