"Mike" och en annan 38-årig man kommer nu att åtalas för hackning, stämpling och bedrägeri.
"Mike" och en annan 38-årig man kommer nu att åtalas för hackning, stämpling och bedrägeri.

Under måndagen meddelade Interpol att en man som lett ett internationellt bedrägerinätverk som lurat människor på över 500 miljoner kronor tagits fast. Den 40-åriga mannen, som är medborgare i Nigeria, ska ha lett ett nätverk bestående av åtminstone 40 personer i flera länder.

Under måndagen arresterades en 40-årig nigeriansk man av Interpol misstänkt för att ligga bakom ett stort internationellt bedrägerinätverk med tusentals bedrägerier bakom sig. Mannen, som av Interpol bara benämns som "Mike", ska ligga bakom bedrägerier som kostat hundratals offer över 500 miljoner svenska kronor. 

► LÄS MER: Lade falska bud på föräldrarnas bostad – döms för bedrägeri i HD
 

"Mike" ska ha lett ett kriminellt nätverk som bestått av åtminstone 40 personer i länder som Kanada, Indien, Rumänien, Thailand och USA och använt sig av kapade e-postkonton för att lura små och mellanstora företag på pengar.

Ett av de typer av bedrägerier "Mike" sysslat med gick ut på att han kapade företagschefers e-postkonton för att sedan be anställda att skicka över pengar till vad som påstods vara företagschefens konto, men som egentligen tillhörde "Mike".

"Mike" och en annan 38-årig man kommer nu att åtalas för hackning, stämpling och bedrägeri.

Interpols säkerhetslabb i Singapore, IGCI, varnar nu företag från att föra över pengar utan att tydligt kontrollera vem mottagaren faktiskt är.

"Vanliga säkerhetsprotokoll som tvåfaktorsverifiering och verifiering på andra sätt är viktigt innan du för över pengar för att den här formen av bedrägerier ska kunna förhindras", säger ICGI-chefen Noboru Nakatani i ett pressmeddelande.

 LÄS MER: Stockholmare rädda för samtal från Göteborg efter Kongo-bedrägeri

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott