Mattias Samuelsson och Alexander Rudd siktar högt.
Mattias Samuelsson och Alexander Rudd siktar högt.

Sveriges innebandyherrar åker till VM i Lettland i december för att ta tredje raka guldet.– Vi åker dit som storfavoriter. Allt annat än ett guld vore ett misslyckande, säger Alexander Rudd.

Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara har tagit en 20-mannatrupp som bara innehåller tre VM-debutanter. Alla är rutinerade landslagsspelare och medelåldern har höjts med nästan två år, till 26,6 år.

– Alla som varit med i landslaget har insett vad som krävs att vara en landslagsspelare, så vi har kunnat jobba med kontinuitet, säger Vaara.

Bland de uttagna finns Rasmus Enström, framröstad till världens bästa innebandyspelare i fjol, veteranen Mattias Samuelsson, 33, trollgubben Alexander Rudd samt division 1-spelaren Kim Nilsson, Kalmarsund.

– Det har varit den tuffaste uttagning jag varit med om, och då har jag ändå varit med och tagit ut spelare till sex VM-turneringar. Det har varit mycket övervägande och bedömningar. Vi har jobbat in i det sista med detta, säger Vaara, som innan han tog över herrlandslaget ledde damlandslaget i tre VM.

Leder utvecklingen

Sverige har vunnit VM åtta gånger sedan starten 1996. 2008 och 2010 är de enda gångerna som Sverige inte tagit guld, då vann Finland.

– Innebandyn har gått framåt generellt, blivit snabbare och mer fysisk. I det här laget finns det väldigt snabba och starka spelare, säger veteranen Samuelsson som i Riga spelar sitt femte VM.

– Jag tycker att vi leder utvecklingen, det är många som försöker se vad Sverige gör och tar efter.

Han var med och förlorade två VM-finaler mot Finland och var sedan med och vann två raka finaler mot samma motståndare.

– Nu vill jag vinna igen så jag har plusstatistik i VM, säger Samuelsson.

Bred spets en styrka

Förutom att Sverige har många snabba och starka spelare och mycket erfarenhet finns det ytterligare en faktor som talar för Sverige:

– Vi har en väldigt bra spets men samtidigt en bred spets. Har en formation en mindre bra dag kan en annan formation kliva fram och göra det. Det är det som är vår styrka, säger Rudd som är lagets trollgubbe med sin säregna spelstil.

Sverige inleder VM den 3 december med möte mot hemmanationen Lettland och möter sedan Norge och Tjeckien i gruppspelet.

– Det är bra att få möta hemmanationen i första matchen, Norge är sedan en lite enklare motståndare. Sedan rundar vi av med Tjeckien som alltid är en ganska svår nöt att knäcka, men som vi ändå brukar vinna mot.

Gruppsegraren går direkt till kvartsfinal. Sverige räknar med att få möta Finland i finalen den 11 december.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset