Harald, 2, hade svåra andningssvårigheter hela natten. Föräldrarna ringde ambulans – som kom efter nästan en timme. "Harald var väldigt medtagen när ambulansen kom. Ska det verkligen ta så lång tid?", säger Elin Ravelin, Haralds mamma.

TT/Tomas Oneborg/PRIVAT

Tvåårige Harald har förkylningsastma och får medicin mot det. Men i förra veckan natten mot onsdagen hjälpte inte medicinerna när han fick svårt att andas. 

– Medicinen har funkat bra, men den här natten vaknade han flera gånger och hade svårt att andas trots medicinen, säger Elin Ravelin. 

Till slut ringde Harald pappa SOS Alarm och berättade att Harald hade svåra andningssvårigheter. SOS gav besked att de skulle en skicka en ambulans. 

– Vi bor på landsbygden i Skagersvik och är beredda på att det kan ta en stund, men när det hade gått 25 minuter och ingen ambulans dök upp, ringde vi igen, säger Elin Ravelin. 

►LÄS MER:  Hund minskar risk för barnastma

Svaret de fick var att de skulle skicka en ambulans – igen. 

50 minuter efter det första larmet kom ambulansen och Harald fördes till sjukhuset. 

– Harald var väldigt medtagen och andades häftigt. Det var jobbigt som förälder att se på. Vi kände oss maktlösa. 

Harald blev inlagd och skrevs ut från sjukhuset dagen efter. I dag mår han bra och har fått rätt dosering på astmamedicinen. 

– Hade vi fått veta att SOS inte hade skickat en ambulans första gången, skulle vi ta vår bil och åka till sjukhuset själva, säger Elin Ravelin.  

Enligt SOS Alarm handlar det om alla alarm får olika prioriteringar. 

– I det här fallet har symtomen inte uppfattats som så allvarliga att en ambulans behövde skickas med högsta prioritet, Helena Söderblom, presschef på SOS Alarm.

Men varför sa ni att ni skulle skicka en ambulans första gången? Familjen var beredd att ta sin egen bil och åka till sjukhuset. I stället fick de vänta i 50 minuter. 

– Att en ambulans larmas och att den skickas ut sker inte alltid samtidigt, det beror på hur allvarligt läget är. Självklart måste vi vara tydliga i vår dialog med hjälpsökande och exempelvis uppmana dem att ringa tillbaka till oss om symtomen blir värre i väntan på ambulans. 

►LÄS MER:  Nekades ambulans – hade hjärtinfarkt

Elin Ravelin känner att SOS agerande är oacceptabelt.

– Jag känner framtidsmässigt att det inte känns tryggt. Hur ska man vara säker på att de skickar en ambulans eller inte nästa gång?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset