Linköpings Pernille Harder kan ta hem flera priser på fotbollsgalan. Arkivbild.
Linköpings Pernille Harder kan ta hem flera priser på fotbollsgalan. Arkivbild.

Pernille Harder kan ta storslam på den svenska fotbollsgalan.Danskan är nominerad i två kategorier – men har chans på ännu fler priser.På herrsidan lyser de allsvenska nomineringarna dock med sin frånvaro.

Förra året fick Pernille Harder inget SM-guld, men väl pris som årets forward och utsågs till damallsvenskans mest värdefulla spelare. I år har hon redan säkrat SM-guldet med Linköping, och är nominerad i samma kategorier igen. Dessutom leder Harder, med två omgångar kvar, skytteligan i damallsvenskan och kan även krönas som skyttedrottning på galan i Globen 21 november.

På herrsidan är målvakten Andreas Isaksson, som hann spela sex matcher för Djurgården innan han blev skadad, den ende från allsvenskan att vara förhandsnominerad i någon kategori. Annars handlar det om idel utlandsproffs, även om man ska komma ihåg att priserna för allsvenskans mest värdefulla spelare och årets genombrott i allsvenskan delas ut på den alternativa galan "Allsvenskans stora pris" som går av stapeln veckan innan fotbollsgalan.

Frågan är om Zlatan Ibrahimovic kommer att vinna sin elfte guldboll. Manchester United-anfallaren, som i och med EM i somras avslutade landslagskarriären, har fått det prestigefyllda priset nio år i rad.

Till priserna Guldbollen och Diamantbollen görs inga förhandsnomineringar. Ibrahimovic är dock nominerad till Årets forward och Hedvig Lindahl, som vann Diamantbollen i fjol, är nominerad till Årets målvakt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset