Mattias Hargin.
Mattias Hargin.

Det var den första tävlingen sedan han förlorade sin fru. Då visade Mattias Hargin att han tänker fortsätta slåss i slalomtoppen.– Jag är extremt mycket starkare som människa, säger 31-åringen som blev sexa i världscuppremiären.

Mattias Hargin förlorade sin fru Matilda Rapaport i en lavinolycka i somras och det har inte blivit lika mycket träning som vanligt.

I Levi trotsade han förutsättningarna och blev bäste svensk i säsongens första världscupslalom.

Från hans sjätteplats skilde det 26 hundradelar upp till trean Manfred Mölgg, Italien – ett bevis för att Hargin är minst lika bra som tidigare.

– Jag tror till och med att det kan gå ännu bättre. Jag hade en speciell försäsong och det här var skönt för självförtroendet. Som människa är jag extremt mycket starkare men jag vet inte om jag kan ta med det till skidåkningen. Förhoppningsvis kan jag göra det, säger han.

Österrikaren Marcel Hirscher vann överlägset, 1,30 sekunder före landsmannen Michael Matt. Bakom förra säsongens segrare i totalcupen var det tätt.

Hargin var smått imponerad av sig själv.

– Jag tycker att det är grymt jobbat. Jag kör bra skidor så jag är jäkligt nöjd. Även om jag inte har kört så mycket hade jag en bra känsla innan och visste att jag kunde åka bra. Skönt, säger han.

Kunde inte svänga

Gladast av svenskarna var Kristoffer Jakobsen.

Första gången han åkte skidor kunde han inte svänga – pappa Guttorm, som var på plats i Levi, tog med honom till toppen av backen och släppte honom – men i slalomdebuten i världscupen gick det bättre.

Jakobsen startade som nummer 66, körde in som 22:a i första åket och klättrade till tolfte plats i det andra, 1,88 bakom Hirscher.

I målfållan kunde 22-åringen inte sluta le.

– Helt otroligt. Ett rätt bra första resultat. En helt okej slalompremiär, säger han.

Som ung såg Jakobsen upp till Jens Byggmark – han har haft Jens pappa Uno som tränare – och i Levi var han nästan fyra tiondelar snabbare än sin förebild.

– Jag har legat lite efter Jens på träning så jag trodde kanske inte att jag skulle slå honom. Men tävling är tävling. Får man ut det blir det så här, säger han.

Prestationen väcker drömmar om VM.

– Fortsätter man så här så vet man inte vad som händer men det är sjukt tufft (om de svenska platserna), säger Jakobsen.

Myhrer snabbast

André Myhrer inledde säsongen snabbast av alla – men körde ur halvvägs genom branten i första åket.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Jag driver ned i någon sväng och får kämpa lite, blir sen. Det är för jäkla tråkigt att packa ihop. Det är långt till nästa tävling, säger han.

Annars var det mesta positivt: de nya skidorna kändes bra och den krånglande ryggen störde inte alls.

– Det känns som om jag är på helt rätt väg, säger 33-åringen.

Anton Lahdenperä slutade på 14:e plats och Byggmark blev 17:e.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset