Harriette Thompson, 92, blir världens äldsta kvinna att genomföra ett maraton om hon går i mål i loppet i San Diego.
Harriette Thompson, 92, blir världens äldsta kvinna att genomföra ett maraton om hon går i mål i loppet i San Diego.

Harriette Thompson, 92, har överlevt cancer två gånger. Nu har den lilla krutgumman ett nytt mål i sikte: att bli världens äldsta kvinna som lyckas genomföra ett maratonlopp.

TT/AP

Harriette Thompson under förra årets lopp, då hon också satte ett rekord.  

I dag deltar 92-åriga Harriette Thompson från Charlotte i den amerikanska delstaten North Carolina för 16:e gången Rock’n’roll marathon i San Diego i Kalifornien. 

Förra året gick i mål på sju timmar, sju minuter och 42 sekunder, och slog då det gamla rekordet för en kvinna över 90 år med över en och en halv timme. 

Harriette, som har överlevt cancer två gånger, har haft ett tufft år bakom sig. Hon har förlorat sin make och har under sin maratonträning kämpat mot en stafylokockinfektion i sina ben. Men trots det har 92-åringen att nytt mål i sikte: att bli världens äldsta kvinna att gå i mål i ett maraton, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

– Jag har ingen aning om jag kommer att klara det, men jag kommer att försöka, sa Harriette Thompson till AP vid en presskonferens i fredags. 

Harriette Thompson är utbildad pianist och har uppträtt i konserthuset Carnegie Hall på Manhattan i New York tre gånger. Hon berättar att hon spelar klassiska verk i sitt huvud när hon springer och att det brukar hjälpa henne att ta sig igenom ett maratonlopp. 

Själv tycker krutgumman inte att det är något märkvärdigt med att hon ställer upp i ett maraton vid över 90 års ålder. 

– Men många säger till mig att jag inspirerar dem, och det är ju trevligt att höra att jag är bra på något i den här åldern, säger Harriette Thompson. 

Den hittills äldsta kvinnan som har genomfört ett maratonlopp var Galdys Burill, som var 92 år och 19 dagar gammal när hon gick i mål vid Honolulu maraton 2010. Om Harriette Thompson klarar av sitt mål i dag tar hon över rekordet – vid en ålder av 92 år och 56 dagar. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset