En ung man i Christiania röker hasch. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)
En ung man i Christiania röker hasch. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

Nu har tre danska partier röstat för att det ska bli lagligt att sälja och använda cannabis i Danmark. ”Det är ett berusningsmedel som kan jämföras med alkohol”, säger Ninna Thomsen, kommunalråd för Socialistisk Folkeparti (SF) i Köpenhamn, till Ritzau.

Köpenhamnsstadsdelen Christiania har länge varit ett tillhåll för cannabisanvändare. Stadsdelen som av många beskrivs som ett parallellsamhälle och hasch säljs öppet på stadsdelens Pusher Street. Pengarna på handeln går till kriminella MC-gäng och de som brukar drogen är kriminaliserade, skriver Kvällsposten

LÄS MER: Så här kan cannabis påverka dina hjärnceller 

Men det kan kanske bli ändring när Socialistisk Folkeparti höll årsmöte i helgen beslutade de att de vill driva frågan om legalisering. I och med det ansluter de sig till de två riksdagspartierna Enhetslisten och Alternativet. 

De politiska partierna vill se en ”kontrollerad legalisering av hasch” för att på såg vis ta bort inkomster för kriminella. Enligt Enhetslistans förslag ska hasch säljas på apotek i istället för alla som fyllt 18 år. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik