Jonas Hassen Khemiri.
Jonas Hassen Khemiri.

Författaren Jonas Hassen Khemiri skriver ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask. "Jag vill att vi byter skinn och erfarenheter."

Brevet inleds med ”en enkel önskan”. Författaren vill att Beatrice Ask, som i går svarade på frågor i riksdagen om jakten på illegala flyktingar, ska testa hur det känns ”för alla oss som är skyldiga tills motsatsen har bevisats”.

Han skriver om hur  hela hans uppväxt präglats av rasismen.  ”Andas som vanligt. Närma dig den där cd-hyllan och sträck dig efter den där Tupacskivan på ett sätt som visar att du inte planerar att stjäla den”, skriver han.
Khemiri vill också att Ask ska dela upplevelsen om hur det känns att bli frågad om leg av polisen utan anledning, att sitta ensam i en polispiket i 20 minuter för att sedan bli släppt, utan någon ursäkt eller förklaring, och om hur de upplevelserna placerar människor i ett utanförskap: ”Det är omöjligt att vara en del av gemenskapen när Makten ständigt förutsätter att en är en Annan”.
Beatrice Ask har tidigare gått ut och försvarat polisens jakt på papperslösa. I gårdagens interpellationssvar medgav hon att det funnits ”vissa frågetecken” kring  Stockholmspolisens utlänningskontroll, men att polisen uppgivit att de inte längre arbetar så.
– Om riksdagen anser att vi ska ha en reglerad invandring så måste vi också ha en polis som får agera när en domstol beslutat att en person inte får stanna i Sverige.
Metro.se rättar: I en tidigare version av artikeln framstod det som att Jonas Hassen Khemiris familj kom till Sverige på 80-talet, vilket inte stämmer. Jonas Hassen Khemiri är född i Sverige. Så som rubriken tidigare var formulerad så blev den också missvisande, vilket metro.se nu har rättat till. Vi ber om ursäkt för detta. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset