Den sista accepterade rasismen i Europa och Sverige är mot romer, skriver Emir Selimi, ordförande i Unga romer.

Romer har funnits i Europa i minst 700 år och fortfarande ser man inte romer som européer. Samtidigt ser man amerikaner som amerikaner, sydafrikaner som sydafrikaner och australiensare som australiensare. Men romer ser man fortfarande som andraklassens medborgare i Europa, fastän vi kom till Europa för minst 700 år sedan. Varför? 

När och var har romer som folk gruppskadat Europa med våld? Det finns inga romska terrorister och romer har aldrig som folkgrupp startat krig.

►LÄS MER: Migranter vid stadshuset: Vad nu då?

2013 blev över 5 000 romer registrerade av polisen på grund av att de var romer eller kände en rom. Fanns det dagen efter en rom som brände bilar? Nej! Finns det romer som förstörde några affärer? Nej! Fanns det romer som skadade poliser med våld i samband med registreringens avslöjandet? Nej!

För mig är detta bevis på att när man trycker ner romer så reagerar inte romer med våld som folkgrupp – därför kan majoritetssamhället trycka ner romer, gång på gång.

►LÄS MER: S-politiker: Romer bajsar annorlunda än svenskar

Romer ger Europa flamenco, riverdance, ryskadansen och hela Balkan-musiken, får man höra ett tack? Nej! I dag får vi fortfarande inte lära oss om romernas, historia, kultur och nutid i våra skolor.

Var blir du av med dina romska fördomar om du aldrig fått den kunskapen som krävs? Romer har varit slavar i 500 år i Europa och centrum för slaveri har varit Rumänien! Varför har inte Europa och Rumänien medvetet försökt stärka romer i Rumänien och offentligt erkänt slaveriet?

►LÄS MER: Här slängs romska kvinnorna ut ur matbutiken – för att de är romer

I Sverige var det förbjudet från 1923 till 1959 som rom äga, mark, bostad eller bo mer än tre veckor på en och samma plats. Sverige skapade myten om att romer var ett vandrande folk. Historien upprepar sig! De fattiga EU-medborgarna är här på grund av den generations diskriminering som politiker vägrar ta tag i. Att avhysa, diskriminera romer funkar på grund av att det är den sista accepterade rasismen i Europa och Sverige.

►DEBATT: Du som smygfotade tiggande kvinnor vid Centralen – kändes det bra?

Om man skulle prata illa runt fika bordet om judar, svarta, homosexuella eller kvinnor då är risken att många reagerar och påpekar att det är rasism. Men om man skulle prata illa runt fika bordet om romer? Då skulle många hålla med och inte reagerat som om det vore rasism utan det skulle man acceptera. Varför? Jo, för att rasismen mot romer är den sista accepterade rasismen i Europa.

►LÄS MER: 25-åring häktad misstänkt för nya brott mot romska tiggare

Därför kan politiker och Malmö stad avhysa romer utan att EU reagerar! Därför kan Rumänien och Europa vägra ge mänskliga rättigheter till folkgruppen romer utan att någon reagerar! Därför kan Europa strunta i att kräva av sina EU-medlemsstater att de ska kämpa mot den sista accepterade rasism i Europa!

Vi från Unga romer kämpar för att påminna Sverige och Europa att rom betyder människa – därför är vi alla romer, därför är vi alla är människor!

Emir Selimi
Ordförande i Unga romer

www.ungaromer.se

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset