Henrik Haukeland.
Henrik Haukeland.

Bottenlaget Leksand lyfter i SHL. På söndagen kom lagets tredje seger på fyra matcher när Malmö besegrades med 1–0 efter straffar.Matchhjälte i Leksand: målvakten Henrik Haukeland, som hoppade in och storspelade.– Detta är en stor dag för mig. Har alltid drömt om att bara få spela i SHL. Nu fick jag också vara med om att vinna en SHL-match, sa den glade norrmannen efter matchen.

För fyra dagar sedan hade Leksand en allvarlig målvaktssituation. Ante Engren, som storspelat i november, skadade sig i torsdagens bortamatch mot Skellefteå.

Han fick sy i ena foten och såret var mycket nära en sena. Samtidigt var lagets andre målvakt, Henrik Haukeland, sjuk.

– På fredagen var det lite fundersamt, men i dag har jag andra problem. Nu har vi två toppmålvakter och jag vet inte vem av dem som ska få stå nästa match, erkände Leksandstränaren Per-Erik Johnsson, som myste efter helgens målvaktsturer i Leksand.

Bra stöd från backarna

På lördagen fick Henrik Haukeland beskedet att han skulle spela och strax före matchen blev det klart att Ante Engren kunde ta plats i båset. Leksand slapp kalla in en junior.

Henrik Haukeland svarade med att storspela mot Malmö och höll nollan i 65 minuter och var som en vägg i straffarna.

När han ett par gånger var illa ute, bland annat på några oroväckande utflykter bakom egna målet, fanns hans backar som stöd.

– Det är vårt defensiva spel som är grunden för att det nu börjar gå bra för oss. Vi hjälper varandra vilket känns skönt, säger Henrik Haukeland, som spelade under press mot Malmö.

Eftersom Ante Engren gjorde många bra matcher var Henrik Haukeland tvungen att spela bra om han inte skulle bli mer tydlig andremålvakt i framtiden.

– Men jag hade hela tiden fullt fokus på matchen och när det sedan var dags för straffarna kändes det mest inspirerande. Jag brukar vara bra på straffar.

Leksand ineffektivt

Detta blev en match med två lag som fokuserade på det defensiva spelet och hade stora problem i offensiv zon. Leksand har ännu inte den rätta effektiviten i det offensiva spelet medan Malmö var klassen bättre, men slarvade betänkligt.

– Vill man inte göra mål så blir det inga mål, sa Malmös tränare Peter Andersson bittert när han lämnade arenan.

När dessutom båda målvakterna, även Cristopher Nihlstorp i Malmö, storspelade var det inte så konstigt att det inte blev några mål under de 65 minuterna fram till straffläggningen.

Då var Henrik Haukeland som en vägg samtidigt som leksingen Johan Porsberger slog in sin straff. Därmed tog Leksand bonuspoängen och jagar på i tabellens bottenskikt.

Malmö visade stundtals klassen, men det krävs med skärpa för att besegra det nya Leksand. Detta kommer fler lag att få erfara i vinter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset