Noah Nord och flera andra hbtq-aktivister protesterar nu mot Jan Sjunnessons "Pride Järva".
Noah Nord och flera andra hbtq-aktivister protesterar nu mot Jan Sjunnessons "Pride Järva".

Efter att SD-profilen Jan Sjunnesson gått ut med att han vill anordna ett Pridetåg i Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby har hbtq-aktivister och antirasister startat en motaktion. ”Vi vill markera mot den här rasismen”, säger Noah Nord.

Nästa onsdag planeras ett Pridetåg på Järvafältet i Stockholm. ”Vi tågar från Tensta Centrum över Rinkeby och Kista till Husby. Valfri klädsel. Vid soligt väder kan man passa på att sola magen och benen”, står att läsa på facebookeventet till ”Pride Järva”.

Bakom initiativet står Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden och krönikör på hatsajten Avpixlat. Det hela har uppmärksammats under helgen, väckt starkt motstånd på sociala medier och kritiserats av hbtq-personer- och -aktivister.

Några som har reagerat är Noah Nord och vännen Emelie Mårtensson som bor i Järvaområdet. De har nu startat motdemonstrationen ”Antirasistiskt Prideparkhäng på Järvafältet” för att markera mot SD:s Pridetåg. Tanken var först en picknick för boende i området, men facebookeventet fick snabbt spridning och har på måndagen samlat omkring dubbelt så många deltagare som ”Pride Järva”.

LÄS MER: Ugandisk hbtq-aktivist nekades visum till Sverige – för han har ingen fru

– Vi känner mest att vi vill markera mot den här rasismen för att vi känner att vi har ett slags ansvar som boende i området att visa vad vi tycker, vad Pride handlar om och att inte låta dem använda vår kamp för sina rasistiska ändamål, säger Noah Nord till Metro.

De menar att SD:s Pride ställer två förtryckta grupper emot varandra och att deras egentliga syfte är att försöka provocera fram en reaktion från personer med muslimsk bakgrund som bor på Järvafältet.

– Sverigedemokraterna har en hbtq-fientlig politik och sen ska de ha en Prideparad. Nej. De använder sig av hbtq-frågor för att vinna billiga poäng och ta fokus från sin egentliga agenda. De använder det för att få hbtq-personer och andra att hetsa mot invandrare och säger att de gör det för att skydda hbtq-personer, säger Noah Nord.

Jan Sjunnesson säger sig inte förstå kritiken.

– Jag tror tyvärr att det bottnar i ett medvetet missförstånd. De borde välkomna att vi kan ha Pridemarscher överallt i Sverige. Om de tror att de finns en homohatande grupp Sverigevänner, jag kallar mig för Sverigevän, så skulle de välkomma att någon från den gruppen gör tvärtemot och säger att ”nu ska vi ha en Pridemarsch”, säger han till Metro.

Han menar att alla delar av Sverige måste kunna ha marscher som dessa.

– Det är enkelt att göra det i innestan där man uppnått en tolerans, men man ska kunna ha svensk lagstiftning, mötes- och yttrandefrihet visa på sexuell öppenhet och frigörelse i hela Sverige och då har jag valt Järva helt enkelt därför att det är ett område man inte haft det i. Jag kan tänka mig att man kan ha det i Djursholm nästa år, eller kanske Rågsved.

► LÄS MER: SD-ledarens angrepp på hbt-rörelsen

Kritiken som riktas mot "Pride Järva" och hbtq-aktivisternas påstående att Pridetåget är ett slagträ mot muslimer och ett sätt att ställa en förtryckt grupp mot en annan menar Sjunnesson är ovidkommande.

– De vill monopolisera Pride och säga att Pride bara ska ske i innestan där det är väldigt enkelt. Sen lägger de till att Pride ska vara intesektionellt och antirasistiskt och att man helst inte ta med sig kött till deras lilla picknick, vilket betyder att de lägger till en massa andra frågor.

På måndagskvällen gick Stockholm Pride och Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) ut på Facebook och tog avstånd från Pridetåget och meddelade att "inga rasistiska krafter" är välkomna i någon del av deras verksamhet.

"Under Stockholm Pride manifesterar vi tillsammans för alla människors lika värde och mot hbtq-hat, rasism och sexism. Vi gör det aldrig med aktörer som inte respekterar allas okränkbara värde. Därför tar vi avstånd från arrangemanget som kallas 'Pride Järva' som startats av Jan Sjunnesson, före detta chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden, samt skribent på den rasistiska sajten Avpixlat."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik