18-åringen hävdade att han fått i sig drogen av passiv rökning. Arkivbild
18-åringen hävdade att han fått i sig drogen av passiv rökning. Arkivbild

Europaodlad cannabis håller så hög kvalitet att det kan ge utslag även vid passiv rökning. Det hävdar en 18-årig smålänning som överklagat ett ringa narkotikabrott till Högsta Domstolen.

Pojken ertappades när han som 16-åring fick lämna urinprov efter en fest där narkotika förekommit. Resultatet visade spår av cannabis och han åtalades och dömdes. Han har hela tiden nekat och hävdat att han inte rökt själv utan fått i sig cannabisen via passiv rökning. I en överklagan hävdar ynglingen att cannabis odlad i Europa håller väsentligt högre kvalitet än om den är odlad på andra ställen. Den är också så stark att det är möjligt att få i sig spår av drogen om man bara vistas i ett rum där andra röker.

Men HD anser inte att fallet ska tas upp på nytt och straffet på dagsböter och 800 kronor till brottsofferfonden som tings- och hovrätt utdömt står därmed fast, uppger SVT Nyheter Jönköping.

Inte heller kravet med att få hjälp att betala 600 kronor för analysen av urinprovet vann något gehör i de rättsliga instanserna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset