Ett British Airways-plan på väg mot landning på Heathrow. Arkivbild.
Ett British Airways-plan på väg mot landning på Heathrow. Arkivbild.

Storflygplatsen Heathrow i London byggs ut med en tredje start- och landningsbana. Projektet beräknas kosta motsvarande närmare 200 miljarder kronor.

Brittiska regeringen beslöt på tisdagen att godkänna utbyggnaden, som har diskuterats i flera decennier. Heathrow är en av världens största flygplatser och många storflygbolag har länge krävt en utbyggnad, men miljövänner och boende har protesterat. Regeringen föreslår nu juridiskt bindande regler som håller nere bullernivåerna.

Men kraven på en rad olika tillstånd kan komma att försena projektet. Det kan dröja många år innan den nya startbanan blir verklighet.

Gatwick förlorade

Regeringen avslog samtidigt en ansökan från konkurrentflygplatsen Gatwick, söder om huvudstaden, som vill bygga en andra start- och landningsbana. Borgmästare Sadiq Khan, som stödjer Gatwicks planer, beklagar beslutet och hotar att dra saken inför rätta.

Även utrikesminister Boris Johnson, före detta London-borgmästare, är kritisk. Johnson, som länge varit en högljudd motståndare till att Heathrow byggs ut, befarar att en tredje startbana snart skulle följas av en fjärde:

– Vad blir det av London? Vi har New York, de vackra skyskrapornas stad; vi har Paris, ljusets stad – och vi har London, flygplanens stad.

Parlamentariker slutar

Som en konsekvens av regeringsbeslutet meddelar konservative parlamentsledamoten Zac Goldsmith att han lämnar sitt uppdrag. Goldsmith, som representerar en valkrets i flygplatsens närhet, har tidigare hotat att avgå om utbyggnaden blir verklighet.

EU-kritiske mångmiljonären Zac Goldsmith förlorade borgmästarvalet till Sadiq Khan i maj i år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset