Som ett mentalt och taktiskt stöd till drömlaget finns även tränaren ”RobbaN” – min gamla lagkamrat – en klippa som ger både trygghet och motivation, skriver Emil Christensen.
Som ett mentalt och taktiskt stöd till drömlaget finns även tränaren ”RobbaN” – min gamla lagkamrat – en klippa som ger både trygghet och motivation, skriver Emil Christensen.

På sättet de äger sina matcher och – även när de har en sämre dag – lyckas vända underlägen till komfortabla vinster, så är det snudd på vibbar från Ninjas in Pyjamas dominans 2012-13, skriver Emil "Heaton" Christensen.

Höstens mest spännande satsning i Counter strike-världen börjar bekänna färg.

Faze Clan satsade allt på ett och samma kort när man knöt till sig Olofmeister och GuardiaN i augusti. Man ska komma ihåg att de tidigare i år värvade supertalangen Niko – och plötsligt stod de med ett klassiskt ”Make it or break it-lag”.

Kort och gott betyder det: ungefär ett halvårs tid på sig att prestera, annars är det kört.

Nu har två månader passerat, och vi konstatera att det har gått hyfsat bra.

Dreamhack Masters i Malmö blev visserligen en flopp.

LÄS MER: Mentala coachens bästa tips – så undviker du en choke

Därefter: seger i kvalet till Epicenter, seger i ESL One New York och seger i ELEAGUE CS:GO i Atlanta. De förlorade inte en karta under de här tre turneringarna.

GuardiaN är hänsynslös med sin awp, Rain har hittat tillbaka till gammal storform, Karrigan leder laget med sin rutin och Olofmeister ser alltmer ut som Olofmeister i sitt bästa slag.

Det är verkligen en perfekt mix av spelare.

Och som ett mentalt och taktiskt stöd till drömlaget finns även tränaren ”RobbaN” – min gamla lagkamrat – en klippa som ger både trygghet och motivation. Jag tycker faktiskt att han är bäst i världen på det han gör, och sanningen är att vi en gång i tiden försökte få honom som tränare till Ninjas in Pyjamas.

Men åter till frågan: Faze är oslagbara för tillfället, och vissa menar att de börjar bli otäckt bra. Till och med för bra för sportens bästa?

På sättet de äger sina matcher och – även när de har en sämre dag – lyckas vända underlägen till komfortabla vinster, så är det snudd på vibbar från Ninjas in Pyjamas dominans 2012-13.

LÄS MER: Hemliga samtalet kunde ha fått Olofmeister till Ninjas in Pyjamas

Samtidigt känns det för tidigt att dra den jämförelsen.

De har spelat otroligt bra och är världens bästa lag för tillfället, utan tvekan. Men många gånger har vi sett stjärnlag få en tillfällig inspiration efter några spelarrotationer.

När ”smekmånaden” är över och vardagen tar vid, faller de platt ner på jorden.

Därför blir avslutningen på året med Epicenter (i helgen), IEM Oakland och ESL Pro League-finalerna i Odense spännande test.

Kommer något lag att kunna rubba Faze?

Eller kommer de att starta en ny, legendarisk epok inom Counter strike-historien?

De har tveklöst alla ingredienser för att lyckas med det.

* * *

Avslutningsvis vill jag slå ett slag för Fnatic, som med svenske Martin ”Rekkles” Larsson i spetsen gjorde en heroisk upphämtning i Worlds. Efter fyra raka förluster i gruppspelet krånglade sig laget vidare till kvartsfinal. Där tog det visserligen stopp mot hemmalaget Royal Never Give Up (Worlds avgörs i Kina i år). Fnatic ska ändå ha all cred för sitt framgångsrika arbete för att utveckla League of Legends i Europa.

LÄS MER: De små misstagen avgjorde – Fnatic utslagna ur Worlds

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset