Emil "HeatoN" Christensen ser tillbaka på guldkornen i
Emil "HeatoN" Christensen ser tillbaka på guldkornen i

Glädjetårar, revansch och anstormande fans som tvingade polisen att stänga ner delar av flygplatsen. Emil "HeatoN" Christensen listar sina fem bästa minnen ur esporten.

Snart 20 år har gått sedan jag gjorde mina första turneringar i Counter strike.

Otroligt mycket har hänt med esportscenen sedan dess och en av de vanligaste frågorna jag får är vad jag håller högst från den tiden, då jag själv spelade.

Därför tänkte jag en gång för alla lista mina fem bästa minnen. Förhoppningsvis kan de berätta en hel del om hur scenen har utvecklats över dessa 20 år.

5. CPL Winter 2001

Det första officiella världsmästerskapet någonsin. Counter strike-världen var delad i två läger: nordamerikanerna tyckte att Xtreme3 var världens bästa lag – européerna tyckte att vi, Ninjas in Pyjamas, var världens bästa lag. Vi vann sex raka matcher i Dallas och avslutade med seger i en stenhård final mot Xtreme3. Finalen avgjordes i en konferenssal på källarplan i ett hotell inför ett par hundra entusiaster.

4. WCG 2003

Kallades för ”de olympiska spelen” i esport. För första gången spelade vi på läktare inför tusentals människor – i esportens hemland Sydkorea. Vi vann finalen mot amerikanerna och på den efterföljande PR-resan till Kina blev det fullständigt kaos. På flygplatsen i Beijing blev vi överrumplade av så många fans att polisen fick stänga ner passkontrollen. Counter strike-intresset hade exploderat i Asien och vi var stjärnorna.

3. ESL Katowice 2014

Efter flera dåliga år för Counter strike-scenen hade nylanserade Global Offensive fött ett nytt intresse. Under Majorn i Katowice spelade vi för första gången på många år på en arena – och stämningen var helt otrolig. De polska fansen sjöng som om det vore ett fotbollsderby. Counter strike var tillbaka för att stanna.

2. ESL Cologne 2014

Counter strike-scenen hade exploderat igen och konkurrensen blev på kort tid knivskarp. Mitt Ninjas in Pyjamas var underdogs på förhand men gick hela vägen till finalen. Där vann vi ett svenskt derby mot Fnatic. Än i dag är det den enda Major vi har vunnit.

1. Dreamhack Malmö 2016

Den förmodligen bästa turnering jag varit på live. De svenska fansen visade att de är världens bästa fans – stämningen i Malmö Arena var fantastisk. Vi hade haft problem med affärerna i Ninjas in Pyjamas, och hade jobbat som djur för att få rätsida på allting. Vi var i princip uträknade på förhand men lyckades gå hela vägen. Efteråt föll jag ner på golvet och grät.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset