Ninjas in Pyjamas nya League of legends-lag.
Ninjas in Pyjamas nya League of legends-lag.

"Counter strike kommer alltid att vara det spel jag har spelat mest och flest gånger under hela mitt liv. Men de senaste åren har jag lagt mest tid på att spela ett annat spel: League of legends", skriver Emil "HeatoN" Christensen.

Jag ska berätta en liten hemlighet.

Counter strike kommer alltid att vara det spel jag har spelat mest och flest gånger under hela mitt liv – det kommer knappast som en överraskning för någon. Men de senaste åren har jag lagt mest tid på att spela ett annat spel: League of legends.

Jag är inte direkt ensam om att fastna för spelet.

När League of legends läpptes för sex-sju år sedan befann sig utvecklaren Valve lite i ett vakuum efter att ha gjort succé med Dota, samtidigt som man höll på att utveckla uppföljaren Dota 2. League of legends, utvecklat av Riot Games, kom som ett fräscht alternativ till Dota, och sedan dess har spelets utveckling varit explosionsartad: i fjol berättade Riot att man hade över 100 miljoner aktiva spelare.

Dota 2 växte till att bli världens mest penningstinna e-sport men sett till antal utövare är League of legends störst. Och det som gör spelet är unikt är att man lockar e-sportare från alla möjliga grenar. Hur kan en CS-nörd som jag som älskar fps-spel bli alldeles biten av ett moba-spel?

LÄS MER: Proffsens ilska: ”Hoppas att ingen publik någonsin gör så igen”

Jag tror att charmen med League of legends är att det snabbt går att sätta sig in i spelet och utvecklas för att bli bra på egen hand. När man har uppnått det kan man fortsätta att utvecklas med sina lagkamrater. Jag började ensam på amatörnivå men numera spelar jag regelbundet med mina gamla CS-vänner Tommy “potti” Ingemarsson och Christopher “GeT_RiGhT” Alesund. Och jag märkte direkt hur snabbt jag utvecklades.

Jämfört med andra moba-spel, som till exempel Dota 2, så har spelutvecklarna lyckats hitta ett spel där startsträckan inte är lika lång. Om man verkligen vill dyka ner djupt i ett spel är Dota 2 bättre – men om man vill spela tillsammans med sina vänner, ha en social tillhörighet och ett gemensamt möte online så tycker jag att League of legends är perfekt.

LÄS MER: Krönika: Att blunda för förnyelse kan bli dödsstöten för NiP

Det är inte simpelt på något sätt men väldigt beroende av ett strategiskt sinne; det krävs ännu mer taktisk skicklighet än individuell skicklighet om man jämför med Counter strike. Dessutom har Riot Games utvecklat en väldigt bra relation till sin fanbase. Varje år kommer ett drygt tiotal uppdateringar på spelet, där man har lyssnat på sina användare och korrigerat småbuggar till nästa uppdatering.

Därför känns det också extra kul att mitt Ninjas in Pyjamas nu är tillbaka i League of legends. Vi fick chansen att ta en plats i den europeiska toppligan, och det hade varit tjänstefel att inte ta den. Även om vi har en bit kvar till världseliten så har vi fostrat en av de största stjärnorna i USA – Bjergsen.

Nu siktar vi på att få fram nästa generations stjärnor.

LÄS MER: NiP dumpar Dota 2-laget efter satsningen på LoL

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset