Om Petter "Hjärnan” Freyschuss och Martin "Rekkles” Larsson går upp emot varandra i final skapas historia.
Om Petter "Hjärnan” Freyschuss och Martin "Rekkles” Larsson går upp emot varandra i final skapas historia.

Om någon hade frågat mig om det skulle bli en heleuropeisk final i Worlds – med två svenskar – så hade jag nästan skrattat. Nu är det inte längre omöjligt, skriver HeatoN.

Förra helgen bjöd på en av årets största sensationer i esportvärlden.

VM i League of Legends – ”Worlds” – har alltid varit synonymt med sydkoreansk dominans. Det räcker väl med att konstatera att ett sydkoreanskt lag har vunnit de senaste fem åren?

Men nu är det ett faktum att alla sydkoreanska lag är utslagna – redan i kvartsfinal.

I stället har de europeiska lagen med två svenska spelare stulit showen.

Martin ”Rekkles” Larsson i Fnatic är framme i semifinal. Rekkles har varit vår blågula stjärna på Lol-scenen i flera år. För mig är han den ultimata, moderna gejmern: ett superproffs ut i fingerspetsarna som går sin egen väg, vågar testa nya saker och aldrig lämnar något åt slumpen. Jag vet att han lägger väldigt stor vikt vid den fysiska träningen – både löpning och styrketräning – för att kunna prestera på topp i spelet.

Det är ingen slump att han tillhör världseliten.

LÄS MER: Heaton om avskedet: Fansen det svåraste att lämna

Nu får han sällskap i semifinalen av Petter ”Hjärnan” Freyschuss i G2. Hjärnan har varit en av mina favoritspelare länge. När vi skulle starta upp ett Lol-lag med Ninjas in Pyjamas så försökte vi locka över honom – förgäves. Han var en av de bästa spelarna i kvartsfinalen när G2 skrällde rejält mot storfavoriterna Royal Never Give Up i en rysare som gick till fem kartor.

Nu får de möta kinesiska Invictus Gaming i den första semifinalen på lördag.

Om någon hade frågat mig för något år sedan om vi hade kunnat få se en heleuropeisk final – med två svenskar i varsitt lag – så hade jag nästan skrattat.

Nu är det inte längre omöjligt.

LÄS MER: Hjarnan: ”Banna Heimerdinger eller ge oss en gratisvinst”

I den andra semifinalen på söndag får Fnatic sitt drömmöte i Cloud9. Redan när lottningen stod klar var det här gigantmötet som alla fans inom Lol-scenen hoppades på. Ett klassiskt möte mellan Europa och USA. Fnatic har förmågan att höja sig i ”Worlds” och även om uppgiften är svår tror jag att de löser en finalplats.

Allt som allt så kan vi inte underskatta de svenska – och europeiska – framgångarna.

Counter strike har alltid varit Sveriges främsta esport. Där är svensklagen nu åtta och 22:a i världen, enligt HLTV:s ranking.

Nu har vi plötsligt två svenskar i semifinal i världens kanske största esport.

Oavsett hur det går i helgen så är framgångarna fantastiska för Lol-scenen i Sverige och Europa.

G2 spelar sin semifinal på lördag klockan 10.00 och Fnatic spelar sin semifinal på söndag klockan 09.00.

LÄS MER: Optic-spelare tagen på bar gärning med fusk i turnering

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset