Martin "Rekkles" Larsson, William "Draken" Sundin, PUBG och publiken hyllas av HeatoN i årets sista krönika.
Martin "Rekkles" Larsson, William "Draken" Sundin, PUBG och publiken hyllas av HeatoN i årets sista krönika.

Ett fantastiskt år för e-sporten lider mot sitt slut. År 2017 tycker jag går till historien för den fantastiska inramningen, skriver Emil "HeatoN" Christensen.

MISSA INTE: Se alla avsnitt av Esport-tv med Emil ”HeatoN” Christensen här

Utvecklingen har gått snabbt framåt i många år – men i år har tv-produktionerna från våra största turneringar blivit minst lika proffsiga som de största fotbollssändningarna. Atmosfären i arenorna är numera alltid bra: Slutsålt under Dreamhack Masters i Malmö och Blast i Köpenhamn och stämningen var kanske det bästa jag har varit med om.

Att Dreamhack Masters tar plats i Globen nästa år och att e-sporten dessutom får sin egen gala i samarbete med Metro är ännu ett positivt kvitto.

Jag vill ta tillfället i akt att summera året i några korta punkter.

Årets hjälte: Ralf Reichert. ESL:s grundare har verkligen gjort ett enormt arbete med att lyfta organisationen kring alla turneringar till en ny nivå – både inom counter-strike och Dota2. E-sportscenen ska vara otroligt stolt över hans kompetens.

Faze-spelaren Håvard ”rain” Nygaard har haft ett bra år.

Årets spelare: Håvard ”rain” Nygaard. Den enskilt största anledningen till att FaZe på kort tid har blivit världens näst bästa lag är att ”rain” har utvecklats otroligt mycket. Jag gläds med Norge som återigen har en stjärna i den absoluta toppen.

LÄS MER: Mousesports nära fälla Faze i dramatiska finalen av ECS

Årets flopp: Riksidrottsförbundet. Jag är fortfarande besviken över att RF inte valde in oss som medlemsförbund. Samtidigt har vi inte gett upp hoppet – år 2019 ska bli året då vi kliver in i idrottens finrum.

Årets överraskning: Fredrik ”REZ” & William ”draken” Sundin. Två nya, svenska, e-sportstjärnor som har gått den långa vägen från amatörer till proffs. Ger hopp till alla som kämpar där ute.

Gabriel ”Fallen” Toledo ser ut som han borde efter årets framgångar som avslutades med en vinst i ESL Pro League.

LÄS MER: Stockholm får världens första internationella esportgala

Årets lag: SK Gaming. Fem tunga titlar talar sitt tydliga språk.

Årets svenska e-sportare: Martin ”Rekkles” Larsson. Oerhört imponerad över att han har lyft Fnatic på egen hand och presterar på en sådan hög nivå i ett Asien-dominerat spel.

Årets ”se upp”: PUBG. Det råder en enorm hype kring spelet just nu. Kan utvecklarna lyckas konvertera spelet och göra det till en framgångsrik e-sport? Hela upplevelsen måste bli mer publikvänlig.

Årets hedersutmärkelse: Fansen. Alla ni som har varit med och byggt upp e-sporten, som supportrar, aktiva och före detta spelare, och tränare – sträck på er. Kolla vad vi har åstadkommit. Vi är en del av världens vackraste sport.

LÄS MER: Sjukhus öppnar mottagning för datorspelsberoende

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset