Lösningen borde vara att ligorna får avgöras en säsong per år i stället för två eller att dela upp dem så att det inte avgörs under samma månad som nu, skriver HeatoN.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Året lider mot sitt slut – men två stora turneringar av Counter strike-säsongen återstår. Finalerna av online-serierna ESL Pro League och Esports Championship Series (ECS) är inte bara prestigefyllda och penningstinna. De kröner också de lag som har varit mest stabila och uthålliga över en längre tid.

Men båda är omdiskuterade för tillfället.

Bakgrunden är det extremt täta spelschemat för proffslagen. Det avgörs fler turneringar än någonsin på elitnivå och lagen har knappast råd att stå utanför dem – det skulle få konsekvenser både för ranking och sponsorer.

Därtill har spelaruppehållet i augusti gjort att säsongen delas upp i två längre block, där både vår- och höstsäsongen blir alltmer komprimerad.

LÄS MER: HLTV-profilen dömer ut online-ligor i CS: ”Dags att dö ut snart”

Här kommer de två omdiskuterade ligorna in i bilden.

Just nu spelas både ESL Pro League och ECS parallellt med varandra under både våren och hösten. Det betyder 40 matcher (22+18 matcher) som ska klämmas in för varje lag – under en dryg månads speltid.

Det är alldeles för mycket.

Konsekvensen blir inte sällan att spelarna tvingas spela matcher samma kväll som de flugit hem från en turnering någonstans i världen – mentalt urladdade.

Spelarna blir utbrända, får allt mindre tid till att träna, och spelnivån sjunker.

Både ESL Pro League och ECS är väl organiserade ligor som fyller sin funktion med regelbundna vardagsmatcher.

LÄS MER: Här är nya proffsligan i Europa – bara för kvinnor

Men något måste göras, och lösningen borde vara att ligorna får avgöras en säsong per år i stället för två (antingen vår eller höst), alternativt att åtminstone dela upp dem så att det inte avgörs exakt under samma månad som nu.

Kanske kommer vi få se en annan lösning i framtiden där de bästa lagen från varje land möter varandra i ett slags Champions League för Counter strike. Det är åtminstone visionen för svenska Elitserien.

Utöver de två stora finalerna som återstår av säsongen, väntar också en tredje turnering som är speciell för mig.

Dreamhack Jönköping kommer som vanligt att locka fantastisk publik och se till att vi får esport på högsta nivå i Sverige. Själv kommer jag att vara på plats för att njuta av matcherna, men också finnas där för alla som vill döpa sig med sitt nickname i heligt servervatten. Nästan 100 personer har redan anmält sig – men än finns det platser kvar.

LÄS MER: Låt Heaton föreviga ditt nick – döper dig i heligt servervatten

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset