Victor Hedmans Tampa Bay Lightning är en av favoriterna att ta hem Stanley cup.
Victor Hedmans Tampa Bay Lightning är en av favoriterna att ta hem Stanley cup.

En av de stora favoriterna i Stanley cup, Tampa Bay, går in i slutspelet i natt. Svenska backen Victor Hedman får en nyckelroll i lagets jakt på sitt andra guld hittills.

I natt går Tampa Bay Lightning och den svenska stjärnbacken Victor Hedman in i Stanley cup-slutspelet. I åttondelsfinalen ställs Tampa, där Hedmans backkollega Anton Strålman också spelar, mot New Jersey Devils.

Klubben har bara vunnit Stanley Cup en gång, för 14 år sedan, men den här säsongen är de en av de stora favoriterna. Tampa vann 54 matcher under grundserien och vann den östra konferensen.

Victor Hedman var en starkt bidragande orsak till det. I februari gjorde han sitt 73:e NHL-mål i Tampa-tröjan – klubbrekord för en back.

– Jag vill vara den killen man lutar sig mot när det behövs. Jag vill vara där ute så mycket som möjligt och spela alla situationer. Jag vill ju vara den det hänger på. Det är en press man har, men som det är oerhört kul att ha, säger han i en intervju med Dagens nyheter.

LÄS MER: Avslutar sina karriärer – så hyllades bröderna Sedin av hockeyvärlden

Hedman har tidigare år nämnts som en kandidat till att ta hem Norris Trophy, priset som NHL:s bästa back, och i år kan det vara svenskens tur.

– Jag har blivit mer jämn i båda ändarna av isen, spelat fler minuter och fått en stor roll i år igen där jag har mina styrkor. I allroundspelet, säger Hedman.

Förra säsongen var fiaskoartad för Tampa. Laget missade slutspelet, något som har gett spelarna extra tändvätska att lyckas i år.

– Det kändes direkt på träningslägret i höstas att revanschlusten fanns där och vi har pushat varandra hela säsongen.

Tampa Bay-New Jersey börjar 01.00 natten mot fredag. Åttondelsfinalerna avgörs i bäst av sju matcher.

Övriga åttondelsfinaler som spelas i natt är Boston-Toronto, Washington-Columbus, Nashville-Colorado och Anaheim-San Jose.

Fakta: Victor Hedman

Ålder: 27 år.

Född: Örnsköldsvik.

Klubbar: Modo, Tampa Bay.

Meriter: VM-guld 2017, VM-silver 2010.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om ishockey