Victor Hedman, i mitten, kramas om efter 2–0-målet mot Ryssland.
Victor Hedman, i mitten, kramas om efter 2–0-målet mot Ryssland.

Första stora matchen i landslaget på drygt fyra år.Då klev backstjärnan Victor Hedman, 25, fram och gjorde en monstermatch. Med ett mål och stort spel var han en av de som såg till att den tolv år långa mardrömssviten mot Ryssland bröts.– Det känns nästan overkligt, sade Hedman efter 2–1 i World Cup-premiären.

Victor Hedman hade inte spelat i en stor turnering med Tre Kronor sedan den olycksaliga VM-turneringen på hemmaplan 2012.

Det var då ett stjärnfyllt svenskt lag slogs ut redan i kvartsfinal av Tjeckien och Hedman själv hade en misslyckad turnering.

Efter det blev Tampa Bay-stjärnan överraskande sidsteppad till OS i Sotji.

Nu var han tillbaka och satte avtryck direkt. Hedman utsågs till matchens bäste spelare, hade mest istid av alla (22.54) och sköt det matchvinnande 2–0-målet i den andra perioden.

– Det var så länge sedan jag spelade i landslaget och det är mycket som har hänt i min karriär. Det är fruktansvärt kul att vara på den här stora scenen och spela med de bästa, sade han.

Hyllade fansen

Han hyllade också de många och högljudda svenska supportrarna bland 18 966 åskådare i Air Canada Centre i Toronto.

– Det publikstöd vi hade, under nationalsången och hela matchen hörde man de svenska fansen och det gav en gåshud. Det var fenomenalt, sade han.

Tre Kronor hade inte lyckats fälla den ryska björnen sedan VM-gruppspelet i Ostrava 2004. Efter det hade Ryssland tio segrar och en oavgjord mot Sverige i stora matcher (OS och VM).

Vägen till att sätta punkt för den rysliga sviten gick genom en taktiskt perfekt genomförd match – kryddad av två mål inom loppet av drygt två minuter mitt i matchen.

Snabba mål

+ Gabriel Landeskog slog till i numerärt överläge med ett direktskott från backposition som visslade förbi ryske målvakten Sergej Bobrovskij efter 10.41 av den andra perioden. Direkt på tekning och bara fyra sekunder in på Vadim Sjipatjovs utvisning.

+ Bara drygt två minuter senare såg Hedman att det var tomt i skottsektorn framför Bobrovskij, avancerade dit och nöp till direkt på Carl Hagelins perfekta backhandframspelning från sargen.

– Jag kom precis från båset och när man gör det vet man att det är svårt för försvaret att plocka upp en. "Hagge" (Hagelin) och "Henke" (Sedin) gjorde ett fantastiskt jobb innan, det var bara att försöka dra dit den. Det var så klart jätteskönt att se den gå in, sade Hedman.

Han gladdes också över Jacob Markströms suveräna inhopp i målet sedan Henrik Lundqvist fått kasta in handduken två timmar före nedsläpp på grund av influensa.

– Som "Markan" spelade i kväll var han helt fenomenalt. Jag är väldigt glad för hans skull, vi har spelat tillsammans sedan U16-landslaget så det är kul att se honom göra en sån här match.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset