Victor Hedman och Anton Strålman trivs ihop. Arkivbild.
Victor Hedman och Anton Strålman trivs ihop. Arkivbild.

Duon hittade kemin och samspelet i Tampa Bay.I World Cup väntar ett annat defensivt uppdrag för Anton Strålman och Victor Hedman.– Det ska bli kul att visa vad vi kan i den här turneringen, säger Strålman.

I NHL-klubben Tampa Bay är Anton Strålman och Victor Hedman backparet som får mycket istid. De matchas mot motståndarnas bästa spelare och får även stort ansvar i power- och boxplay.

Liknande uppgifter – bortsett från powerplay – väntar när World Cup drar igång med gruppspelsmatcher mot Ryssland, Finland och Nordamerika U23.

Därför tycker duon det är tryggt att få fortsätta spela tillsammans.

– På något sätt känns det som hemma, säger Strålman.

– Vi har fått ett par säsonger tillsammans nu och har fått mycket förtroende och erfarenhet med långa slutspelsrundor. Det har gjort att vi har bra förståelse hur vi ska spela och var vi har varandra.

"Kemin för att lyckas"

Victor Hedman:

– Det känns som att vi har kemin för att lyckas. Jag tycker att vi har hittat en bra balans. Vi snackar när vi behöver men jag tycker också att vi har bra spelsinne och vi vet var vi har varandra. Det är viktigt när hockeyn är snabb.

Med tanke på Anton Strålmans och Victors Hedmans samspel i Tampa Bay blev valet enkelt för förbundskapten Rikard Grönborg.

Han visade tidigt under lägret i Göteborg att duon skulle bli ett av Tre Kronors tongivande backpar i World Cup.

– De känner en trygghet av att spela ihop. Anton vet vad Victor ska göra i vissa situationer och det är något som ligger där bak i deras huvuden, säger han.

– Med en sådan här kort turnering är det positivt.

Gillar utmaningen som väntar

Tampa Bay-spelarna fick därmed omgående speltid tillsammans när det var dags för Tre Kronors tre träningsmatcher.

Förtroendet har gjort att Strålman och Hedman tycker att det känns bra inför söndagskvällens möte med Ryssland i Air Canada Centre.

– Vi har kollat mycket video tillsammans för att se våra byten, och det har varit väldigt bra att se vad vi har gjort bra och vad vi har gjort mindre bra, säger Hedman.

– Förutom den senaste matchen har vi inte gett upp så mycket bakåt, och det är saker som vi kan justera.

Mot Ryssland handlar det mestadels om klassiska detaljer; åka mycket skridskor, ligga nära och spela fysiskt.

– Vi vet att de är farliga när de får ha pucken. De har många bra spelare. (Jevgenij) Malkin är jobbig att möta, sedan har de ju (Alexander) Ovetjkin, (Nikita) Kutjerov, (Vladimir) Tarasenko... De har många, många bra spelare, säger Hedman.

– Det blir stor utmaning för oss, men det känns inspirerande och kul.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset