Här är barnens brev till statsministern.
Här är barnens brev till statsministern.

Barn skickar titt som tätt brev till statsminister Stefan Löfven. Och oftast svarar han. Här är några fina brev som barn skickat i år.

Regeringskansliet

Hedvig, 5, vill att alla ska få vara den man är.

Regeringskansliet

Clara, 8, har ritat en teckning på sig själv med ett hjärta.

Regeringskansliet

Milian, 5, har ritat en bild av Stockholms stadshus.

Regeringskansliet

Stefan Löfvens svar på femåriga Hedvigs brev.

Femåriga Hedvig skriver på ett grönt papper med stora bokstäver till statsministern: ”Hej Stefan. Snälla kan du bestämma att alla får vara den man är! Även om man har brunt eller svart hår.”

Barnens brev till Stefan Löfven kan handla om vad som helst. Zoo för möss, miljöpåverkan, göra Avicii-sång till nationalsången. Breven inkommer titt som tätt till statsministern och registreras av statsrådsberedningen. DN har också visat upp några av barnens brev i en artikel.

Stefan Löfven svarar Hedvig: ”Jag tycker precis som du att varje människa ska få vara den som de är, oavsett vilken hårfärg man har.” Han utvecklar sitt svar med att enligt FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna är alla människor födda fria, med lika värde och samma rättigheter.

Julius Åberg, 9, har skickat ett brev om att han blir arg och upprörd över att en person som han sett på tv som stridit för IS fick komma tillbaka till Sverige och behålla sitt medborgarskap.

Stefan Löfven svarar att regeringen vill göra det kriminellt att åka utomlands och kriga för och träna med terrororganisationer. Han svarar undvikande på frågan om att personer ska få behålla sitt medborgarskap.

►LÄS MER: Wilmas brev till statsministern: Gör Avicii till kung

Lina och Thea är 12 år och de har skrivit om att de vill ”samla in pengar till att hjälpa fattiga barn i fattiga länder”. ”Pengarna går till att bygga skolor och hjälpa barn i fattiga länder så att alla barn i världen får en chans att få utbildning.”

Löfven tycker att Lina och Theas idé är mycket fin och säger att de ska vända sig till hjälporganisationer. ”Jag önskar er stort lycka till med ert projekt!”

Milian, 5, år har ritat en bild på Stockholms stadshus. Så här skriver han:

”Jag tycker att det skulle vara bra om vi inte hade så många bilar i Sverige som är bensindrivna som förstör miljön.” ”Jag tycker att vi kan bo och vara ett med naturen mer, och inte slösa så mycket på jordens resurser.”

Man kan gissa att Milian fått lite hjälp med texten från mamma eller pappa.

Och så har vi Clara, 8, som ritat en teckning på sig själv och ett hjärta. Hon skriver att hon länge grubblat över en sak: ”Lärare, dom borde få mer lön. Jag är bara 8 år men jag har vet i mig. Mina föräldrar är lärare och dom får ca 30 000 till lön. Om inte lärarna skulle finnas skulle inte någon ha ett jobb för att dom måste få utbildning. Fattar du?”

Statsministern ber om ursäkt för att hans svar har dröjt. ”Du skriver att du tycker att lärare borde för högre löner. Det tycker regeringen också. Vi vill därför inleda samtal med lärarnas arbetsgivare och fackförbund för att höja lärarnas löner. Regeringen vill satsa 3 miljarder kronor på det under 2016" skriver han och tackar för den fina teckningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset