Neymar sköt Brasilien till fotbollsguldet – och såg till att hemmanationen i alla fall fick en sportligt bra avslutning på OS.
Neymar sköt Brasilien till fotbollsguldet – och såg till att hemmanationen i alla fall fick en sportligt bra avslutning på OS.

Inför spelen talades det om byggkaos, zikaskräck och politisk kris.Men OS i Rio de Janeiro kom snarare att präglas av skandaler och arrangörsmissar.Fast frågan är om Brasilien minns det efter att Neymar lett landet till OS-guld i herrfotboll.

OS i Sydney 2000 brukar kallas "the best games ever", sedan australierna planerat och genomfört ett sommarspel utan egentligen några missöden. Rio de Janeiro kommer inte att ta över titeln. Minns ni...

...tändaren.

De flesta trodde på Pelé, men samma dag som OS invigdes på Maracanã meddelade fotbollslegendaren att hälsan stoppade honom. Då gissade alla i stället på att det skulle bli tennisspelaren Gustavo Kuerten men till slut tände maratonlöparen Vanderlei de Lima – som 2004 missade guldet i maraton sedan han attackerats av en åskådare – den olympiska elden. Sedan brann eldeln utanför Candelária-kyrkan i centrala Rio, och har inte synts till i samband med en enda tävling.

...vattenfärgen.

Plötsligt en dag var bassängen nedanför simhoppstornet i Maria Lenk Aquatics Center – grönt. Det skulle bero på att kemikalier som används för att rena vattnet läckt ut i poolen, vilket ändrade pH-värdet i vattnet. Senare fick den intilliggande vattenpolobassängen tömmas efter att spelarna klagat på att deras ögon sved. Troligtvis för att arrangörerna pumpat i klor för att undvika att även det vattnet blev grönt.

...OS sämsta busschaufför.

Damernas sim-semifinaler på 50 meter fritt (med bland annat Sarah Sjöström och Therese Alshammar) fick skjutas upp i över en timme sedan en busschaufför som skulle köra vissa av de tävlande från OS-byn till arenan i stället körde mot friidrottsarenan och vägrat inse sitt misstag.

...värsta lögnare.

Den amerikanske simstjärnan Ryan Lochte ljög om att ha vandaliserat en bensinstation och i stället fick det till att han och tre andra simmaren blivit rånade i en taxi under pistolhot. Sanningen kom dock fram till slut, även om Lochte då hunnit lämna Brasilien.

...besvikna boende.

Australien var bland de första att flytta in i OS-byn – och flyttade ut lika snabbt efter att ha mötts av gaslukt, läckande rör, avloppsvatten som rann längs väggarna och blottade elledningar. Med extra resurser som egentligen inte fanns fick arrangörskommittén till slut ordning på byn, även om problemen fortsatt med bland annat stölder.

...djurliv.

Myggor fanns, men spred inte zika i någon större utsträckning. I stället blev djuren det snackades om de på golfbanan i Barra da Tijuca: ormar, kajmaner, sengångare, micoapor, prärieugglor och kapybaror. Gulligt och kul, men också tragiskt. Området var innan bygget ett naturreservat.

– Djuren är vilse. Det är inte de som invaderar golfbanan. Det är vi som invaderar deras hem, säger biologen Marcelo Mello till Radiosporten.

...tomma läktarna.

Många tävlingar genomfördes inför hel- till halvtomma läktare. Till slut fick till och med Usain Bolt uppmana folk att köpa biljetter – till kvällen då 100-metersfinalen avgjordes. Problemen kommer att bli än tydligare under Paralympics, dit bara drygt 12 procent av biljetterna är sålda.

...pengakris.

Slutnotan för OS i Rio blev nästan dubbelt så hög som förväntat. För att täcka upp tvingades arrangören nalla av Paralympics-budgeten. Det blev så illa att det pratades om att man skulle tvingas ställa in Paralympics. Det verkar ha löst sig, även om kostnaderna skärs på områden som öppnings- och avslutningsceremonier, volontärer, marknadsföringsaktiviteter och mediecentrum vid tävlingsplatserna under paraspelen.

...mest utbuade.

Brasiliens interimpresidenten Michel Temer – som tagit över presidentposten efter att Dilma Rousseff stängts av – blev kortfattad under OS-invigningen. Trots att han bara talade någon minut buade publiken så mycket att han tystnade.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset