När det inte är läge att lägga sig i musiken Det var mörkt i rummet och ett dånande ljud sköljde över oss. Ljudet kom från mig, där jag stod bakom skivspelarna på en nattklubb i Skanstull. Ur de mörka gestalterna på dansgolvet kunde jag urskilja en man. Han kom närmare och lutade sig en aning in i DJ-båset. Hans läppar rörde sig men min obskyra techno stal hans ord. Jag hörde inte vad han sa, så han upprepade sig ”Har du hittat den här låten själv?”.

Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara. ”Nej jag har en assistent som sitter i en källarstudio och hittar alla låtar åt mig”. Ja, jag hade hittat låten själv, men vad spelade det egentligen för roll för honom? Min kvinnliga DJ-kollega berättade att hon vid ett tillfälle stod mitt i en spelning då en främmande man på festen gick fram och ”rättade till” EQ-nivån på hennes mixer. Jag har aldrig hört en liknande historia från en manlig DJ. Kanske är det så att vissa män känner att de bara måste lägga sig i, när det är kvinnan som står för den artistiska kvaliteten. Så, hur ska vi då hantera sådana här situationer?

LÄS MER ► Adam Tensta- Nu sitter vi afrosvenskar i förarsätet

Lösningen stavas Grimes. Den genialiska popartisten och allkonstnären Claire Boucher som just nu håller på att göra en video till sin låt ”California” är en ständig källa till inspiration. I en videointervju med Fader berättar hon att hon fått frågan från flera producenter om de kan få ”göra några låtar” på hennes album. Hon säger då till journalisten: ”det är ungefär som att jag skulle fråga dig om jag fick ta över kameran och filma lite!” Det är otänkbart för Grimes att någon ska lägga sig i hennes arbete, och kanske måste vi kvinnor tyvärr bli ihärdigare när vi gör anspråk på vår konst.

Och till dig osköna kille som funderar på att lägga dig i – lita på att vi vet vad vi håller på med och njut av musiken istället!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset