Sedan 17 år tillbaka har Helén Andersson anordnat singelträffar runt om i Sverige och enligt henne är behovet stort. Midsommarträffen är en återkommande favorit och i år väntar hon över 100 singlar som alla ska fira dagen tillsammans på en gård. ”Det är inte så himla lätt att gå och sätta sig på en krog ensam.”, säger hon.

Vid den här tiden på året är det alltid mycket att göra för Helén Andersson, 62, från Varberg. På fredag ska hon ta emot över 100 främmande människor som kommer till en gård vid Öresjön, i Marks kommun, för att fira midsommar. Träffen erbjuder allt det som en vanlig midsommarafton ofta gör med bland annat midsommarstång, buffé, lek och dans. Det enda speciella med Heléns fest är att alla gäster är singlar. 

– På midsommar kan den som är singel känna sig extra ensam när alla ens vänner åker bort i par och med sina familjer, säger Helén Andersson. 

►LÄS MER: Meterologen: Så blir vädret på midsommar

Heléne fick idén till sina singelträffar för 17 år sedan när hon bjöd in gamla vänner till en stor fest. Då var 40 av 120 gäster singlar. 

– Herregud, det här är ju en affärsidé, tänkte jag då. Så jag gick ut på krogarna och raggade kunder. Jag är inte så rädd av mig precis utan jag frågade folk ”är du singel?”, säger Helén. 

På det sättet grundades Singel i Sverige och sedan dess har hon arrangerat otaliga singelträffar vid olika tider på året. Just midsommarfirandet är en återkommande och uppskattad tradition. 

– Det är mer vanligt i samhället i dag att människor lever själva. Jag är gift nu, men jag vet själv hur det känns när ångesten kommer på helgen. Det är inte så himla lätt att gå och sätta sig på en krog ensam. 

►LÄS MER: Här bor flest singlar – Pontus, 27, är en av dem

För att komma på Heléns midsommarfest måste man inte vara intresserad av att träffa just en partner – en önskan om att umgås med nya människor och äta god mat för en kväll räcker gott som anledning. Men det går heller inte att sticka under stol med att Heléns träffar har fått kärleken att blomstra mellan många gäster. 

– Folk berättar sina historier, de ringer och skickar brev. Jag blir bara lycklig, jag känner ju hur stort behovet är. Jag vill göra gott för människor och ge dem självförtroende. 

Enligt Helén är det vanligt att en del behöver lite betänketid innan man vågar ta steget att åka bort och fira midsommar med en grupp okända människor. 

– Vissa vågar kanske inte första året, men andra eller tredje året vågar de. Efter tio minuter på en träff pratar alla med alla. Det finns inga titlar, det är bara människor. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset