Hela internet finns inte på internet. I torsdags bestämde sig nämligen en av världens största internetleverantörer, amerikanska Cogent, för att knipsa av förbindelsen med Teliasoneras nät. Anledningen: Ett hemligt bråk om uppgradering.

Teliasonera som har Europas största nät har samarbetat med Cogent i flera år. Företagen har under en tid fört diskussioner om en uppgraderingen av nätet. I torsdags tog samtalet slut. Då bestämde sig Cogent för att stänga av trafiken mellan de båda leveratörernas nät.

Men Teliasonera har inte heller varit nöjda med diskussionerna.
– Som vi ser det skulle uppgraderingen bara innebära en marginellprestandaökning för oss. Vi har inte hittat hittat någon lösning på den häruppgraderingen och om hur besluten ska ske, säger Malin Frenning, vd påTeliasonera International Carrier, som äger nätet.

Vad är det för uppgradering?
– Jag kan inte kommentera det.

Kom det som en överraskning att ni blev bortknipsade?
– Jag kan inte kommentera det.

Men du måste ha reagerat?
– Ja. De gjorde det snabbare än vad jag hade väntat mig. Jag har inte varit med om det tidigare.

De senaste dagarna har Telias kundservice tagit emot samtal från drabbade kunder. Vad säger ni till dem?
– Vi löser varje fall för sig.

När kommer hela internet finnas på internet?
– Det återkommer vi till. Jag vet inte i dag. Jag tycker att de som är drabbade ska ringa till vår kundtjänst.

Det kan handla om pengar

Internet består av många sammankopplade nätverk. För att alla ska kunna surfa överallt är världens alla internetoperatörer ihopkopplade.

Jämbördiga operatörer delar med sig av sina nät genom så kallad peering. Men den operatör som har för litet och ointressant nät måste betala för att få tillgång till ett stort nät. Det kallas transit.

Kurtis Lindqvist är vd för Netnod, ett företag som kopplar ihop olika operatörers nät. Han är inte insatt i konflikten mellan Teliasonera och Cogent men har sett flera fall där operatörer stängt av varandra tidigare. Ofta handlar det om att man försöker få den andra som kund i stället för
att dela jämlikt, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset