Hela intervjun med 50 cent
Hela intervjun med 50 cent

Metro fick en exklusiv intervju med Curtis ”50 Cent” Jackson när han var på blixtvisit i Sverige för att promota sina egna hörlurar. Hiphopstjärnan berättade bland annat om sin älskade Canon-kamera, skillnaden mellan att sälja crack och hörlurar, och hur Eminem försöker ta över på nyaskivan ”Street King Immortal” som släpps i november.

Hur känns det att vara i Sverige igen?
– Riktigt bra. Jag har varit i Sverige flera gånger och alltid haft bra upplevelser här. Så jag var inte direkt svårövertalad. Men tyvärr har jag aldrig hunnit utforska Stockholm ordentligt.

Men det är något du alltså vill göra..?
– Ja, definitivt. 2005 fick jag en Canon 5D i födelsedagspresent. Sedan dess har jag tagit med mig den för att dokumentera mina upplevelser.

– Jag har rest så mycket och besökt så många platser, särskilt under mina två första turnéer. När jag kom tillbaka hade jag inte något annat att visa upp än en karta med knappnålar som visade var jag hadevarit. Men jag hade inga foton som kunde skapa minnen av upplevelserna. Så nu har jag börjat ta bilder för att göra det.

Du är ju här för att promota dina hörlurar, SMS Audio by 50 Cent. Hur började den här grejen?
– Det är en förlängning av min passion för musik. SMS står för ”Studio Mastered Sound” och hörlurarna gör det möjligt för lyssnarna att höra musiken på det sätt som jag gör.

– Vi lägger ju ner flera dagar, ibland en vecka, på att mastra ljudet på en låt tills vi känner att det låter helt perfekt. Man vill ju att folk ska höra allt som man har jobbat med, och jag vill skapa och bli förknippad med hög kvalitet i alla produkter. Genom att vara en del av det här företaget kan jag försäkra mig om att alltid förknippas med högkvalitativa produkter, istället för attgöra som många andra artister gör med ljudföretag – de får stora events mot att sätta sitt ansikte på produkterna, men i slutändan är de på ett par hörlurar för nio dollar.

När ditt liv beskrivs börjar det ofta med din uppväxt i Queens och hur du redan som 12-åring var en erfaren cracklangare. Finns det något i dig som affärsman i dag, som fanns redan då?
– Ha ha, som att det var någon slags träning inför det här? Det kan väl säga, på ett sätt. Jag var redan då medveten om min omvärld. Ingenting som var då går naturligtvis att jämföra med vad jag gör i dag, men vad du har gått igenom har ju gjort dig till den du är i dag. Så jag tror definitivt att den erfarenheten har hjälpt mig. Du lär dig ju av dina misstag.

Nyligen släpptes låten ”New Day” där du samarbetar med Alicia Keys och Dr Dre. Vad säger den här första singeln om ditt kommande album ”Street King Immortal”?
– Det är en riktig hit. Det känns bra, jag känner att det här är en bra start för hela projektet. Men den stora grejen för mig är turnén som följer, att få se folks respons på musiken är roligare för mig än att sitta i studion och skapa den. Man måste ju gå igenom den kreativa delen och skapa någonting speciellt, men att sedan få åka ut – det är helt fantastiskt. Jag ser verkligen fram emot att åka på turné igen.

Kommer du att besöka Sverige då?
– Absolut! Jag tror att jag har varit här varje gång jag har släppt ett nytt album.

Senast du spelade här besökte du en ganska liten stad, Sandviken. Varför valde du att spela där?
– Ibland saknar man de människorna, de som aldrig får chansen att se dig eftersom man bara spelar i storstäderna. Jag vill till de udda platserna för att täcka in allt. Då kan man verkligen säga att man harturnerat världen runt, inte bara besökt ett fåtal ställen många gånger.

Blir det Sandviken igen när du kommer hit på nästa turné?
– Det blir troligtvis någon annanstans, men jag ska försöka åka till en liten stad igen.

Hur skiljer sig ”Street King Immortal” från dina tidigare album?
– Jag har gjort fler samarbeten med andra artister den här gången. Men sakerna de säger på skivan är det jag som har skrivit.

Men de måste ju ha influerat dig?
– Jo, ett par av dem. Kreativt sett är de så pass starka att du inte kan komma undan, ha ha.

Vilka?
– Ne-Yo är en sådan person, vi har jobbat tillsammans på det här albumet.

– Och Eminem är definitivt sådan! Han är hemsk ibland! Han försöker ändra mig så att det ska passa hans smak, så jag får säga ”hörru, det här är min skiva”. ”Du kan inte säga åt mig hur jag ska göra min skiva, jag har redan en vision”. Men han fastnar lätt när han har en idé, då blir han så passionerad över den att han försöker övertala mig och få mig att se det som han ser det. Ibland har jag ändrat mig och gjort som han vill, men då känner jag direkt att det blir fel och ändrar tillbaka.

Så nu har du dina hörlurar, du jobbar med välgörenhetsprojekt, ett album som snart släpps, du är boxningspromotor… Vad blir nästa grej vi får se dig göra?
– Det händer en hel del med mitt filmbolag, Cheetah Vision, just nu. Det senaste filmprojektet, ”Freelancers”, släpptes för bara två-tre veckor sedan. Det är jag själv, Robert De Niro och Forest Whitaker som medverkar, så det är spännande. Jag kan jobba med människor som jag respekterar och jag kan vara med i projekt som har den konstnärliga integritet som jag vill förknippas med, så jag är väldigt glad över det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset