Den specialbyggda kremeringsplatsen för Kung Bhumibol Adulyadej som ska antändas av hans son Kung Maha Vajiralongkorn.
Den specialbyggda kremeringsplatsen för Kung Bhumibol Adulyadej som ska antändas av hans son Kung Maha Vajiralongkorn.

Thailand. Efter ett år av sorg har Thailand och dess befolkning gjort sig redo för livet utan Kung Bhumibol Adulyadej. Metros reporter var på plats när Thailand tog farväl.

Det var två mycket olika sidor av Thailand vi mötte under torsdagen. Den ena; den officiella ceremonin som visades på samtliga thailändska tv-kanaler. Överlag värdigt, storslaget och välregisserat. Kallar man sin kung ”Kungarnas kung”, så var ingenting annat att vänta.

Den andra var det som uppvisades på minnesplatser i landet. Där vanligt folk – alla klädda i svart – spenderade hela dagen i köer för att visa sin respekt och sin sorg i några sekunder vid någon av de tusentals officiella minnesplatser som uppförts över hela Thailand.

LÄS MER: Val i Thailand om ett år

Medan vi stod där i kön i en mindre förort till Chiang Mai, i ösregn, var det lätt att tänka att ”det här är nog det Kungen hade varit allra stoltast över”. Här fanns inga tv-kameror, inget behov av att synas – bara tusentals vanliga medborgare med ren kärlek till en fadersfigur som är extremt saknad.

Foto: REUTERS/Soe Zeya Tun

Trots att det var en sorgens dag verkade alla måna om att de i sin närhet skulle ha det bra. Och där ingick alla som stod i kön med oss, trots att de flesta inte kände varandra. Nästan alla hade tagit med sig ordentligt med mat och dryck och delade frikostigt med sig. Och det slutade inte där, de som inte hade mat eller dryck med sig, delade med sig av något annat; en kram, ett skojigt lite skämt, sin telefon.

När vi frågar om hur de tror att livet kommer att bli med den nye kungen, Maha Vajiralongkorn, så verkar de flesta vara klara på två punkter; livet kommer att gå vidare och den nye kungen kommer säkert att växa in i rollen. Men varken han – eller någon annan thailändare – kommer att kunna ersätta Kung Bhumibol. Aldrig någonsin.

LÄS MER: Facebook inte stoppat i Thailand

Nej, enkelt blir det inte för den nye kungen, eller någon annan, att ersätta en så central figur. En kung som vigde över 60 år av sitt liv och använde sin makt och rikedom för att hjälpa mindre bemedlade thailändare. En kung som av de flesta thailändare betraktades mer som en släkting än som just en ”central figur”.

Alla här verkade ense och skrattade hjärtligt åt att den nye kungen helt säkert har det svåraste och mest otacksamma jobbet i landet. Men han är ju kung, så han får acceptera det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset