Monstret alla talar om. 
Monstret alla talar om. 

En djävul, ett monster, en sköldpadda utan skal, en utomjording eller en ruttnad tvättbjörn? Varelsen på stranden i Montauk i USA har blivit nyhetsstoff världen över.

Om man berättar historien så spännande som möjligt går den så här. Fyra vänner går på stranden. De hittar ett bisarrt kadaver som inte liknar något annat på jorden. En varelse med fyra ben och näbb. Dessutom ligger det en hemlig forskningsanläggning i närheten som påstås syssla med djurexpriment.

Poff! Internet går i spinn över bilderna som läggs ut. Alla vill diskutera vad det är för något som har förevigats.

– Såna här historier har sin topp under juli-augusti, säger författaren Bengt af Klintberg till metro.se.

af Klintberg har skrivit boken "Råttan i pizzan" om moderna folksägner. När Metro berättar ingredienserna i "Montauk Monster"-historien stämmer de överens med det som brukar känneteckna folksägner.

1 Konstiga djur
– Det stämmer överens med vår tids världsbild. Förr så var det vanligt med övernaturliga väsen som enhörningar, bäckahästen, gloson och så vidare, till och med djävulen kunde förekomma. Men allt eftersom man lärt sig att dessa inte förekommer har det blivit vanligare med djur som "kan" finnas. Storsjöodjuret, Loch Ness eller Big foot som är populär i USA. I de fallen kan de tänkas var ett sista exemplar av någon art.

2 Utomjordingar
– Utomjordingar är vår tids troll. När vi vet vad som finns på jorden, men rymden är fortfarande okänd.

3 Hemlig forskningsanläggning
– Det finns många som vill se konspirationer bakom rena tillfälligheter. De här konspirationsteorierna som finns är som en sorts modern folklore. Med historier om hur det egentligen gått till bakom presidentmord.

af Klintberg säger också att internet har betytt mycket för vandringssägnerna.
– Det har blivit en oerhörd tillväxt på fantastiska historier som dessutom får större spridning.

På snopes.com som normalt brukar slå hål på moderna vandringsmyter har man ännu inte slagit fast vad det hela rör sig om.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset