Sabine Engström skriver att vi måste vägra acceptera att så mycket utrymme tilldelas till männen.
Sabine Engström skriver att vi måste vägra acceptera att så mycket utrymme tilldelas till männen.

Varför finns det inga kvinnliga domare i EM i Frankrike och varför är nästan alla kommentatorer män? Utrymmet tilldelas männen för att det är så det alltid har varit. Vi måste vägra acceptera att det ska fortsätta vara så, skriver Sabine Engström.

Okej. Vi måste prata om fotbolls-EM. EM innebär gemenskap och sammanhållning. Det är diskussioner dygnet runt. Det är hopp och det är besvikelse. Det rör hela Europa och världen utanför oss. Det rör de som är intresserade och de som inte är det. EM är oundvikligt på ett sätt som jag tycker är ganska fint. Även om du inte vore intresserad av spektaklet alls så skulle du tvingas lyssna på det, hela tiden. Nyheterna, tv-kanalerna, internet, tidningarna, människor på bussen, din partner, dina föräldrar eller din bästa vän.

LÄS MER: Ni som slåss och skriker hora förstör svensk fotboll 

Jag är ute och springer en eftermiddag och hör hur människor gormar, skriker och jublar inne i alla lägenheter som sveper förbi och jag ler för mig själv. Men vi vet redan allt detta. Vi vet hur ett stort idrottsevenemang flyttar in i våra liv med ett par års mellanrum. Det vi måste prata om är fördelningen. Att det är herrfotboll som vi kollar på är en sak för sig. Men jag talar om kommentatorer, programledare, tränare och domare. Varför är något som rör och påverkar 100 procent av oss i stort sett bara representerat av 50 procent av oss? Varför verkar det inte finnas några kvinnliga, icke-binära eller transpersoner som är domare? Varför är nästan alla kommentatorer män? Hur kan ett event så genomborrande stort ha en så otroligt gammal och tröttsam jargong?

Jag tänker att det måste finnas mer och söker efter information. Jag ringer Svenska fotbollförbundet, frågar vänner som är betydligt mer insatta än jag, försöker nå människor på internet och sen söker jag ännu mer. Detta verkar inte ens vara en fråga som har tagits upp många gånger (om ens någonsin) förr. Jag frågar vem jag ska ringa och prata med. Jag vill ha svar på varför det är såhär. Ingenstans blir jag tillrättavisad. Ingenstans får jag svar. Ingen vet vem jag ska prata med, vem jag ska fråga. Och inuti mig växer irritationen. Varför får vi aldrig vara med lika mycket som män?

LÄS MER: Inga segrare får utses när barn spelar fotboll

Det är självklart att kvinnor, icke-binära och transpersoner också vill tilldelas utrymmet. Jag vet att de är lika kompetenta domare, kommentatorer och programledare. Utrymmet tilldelas männen för att det är så det oftast är. Och vi måste vägra acceptera att det ska vara så.

Sabine Engström

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport Debatt