För tre år sedan räddade Peter Andersson två kalvar från en varg. Sedan dess har han och hustrun Helena Andersson tagit hand om de två renarna – som blivit fyra.

Privat

Ena dagen följer renarna med ut och vandrar och andra dagen kommer de in i huset.

Efter att Peter Andersson hittat kalvarna väntade han i cirka två dygn för att se om vajorna (mammorna) kom tillbaka. Men det gjorde de inte, så Peter tog med sig kalvarna hem, något som Dalarnas Tidningar var först ut att skriva om.

– Och ett år senare hittade vi en till. Då var det en kalv som blivit attackerad av en örn som vi tog hem, säger Helena Andersson till Metro.

Tre renar blev fyra när två av dem fick en kalv. I dag lever de fyra renarna i en egen hage vid familjens gård men det händer att de gör besök i huset.

– Renarna har ju växt upp med oss, så vi är som deras flock. De har lärt sig att öppna dörrar och kommer ibland in till oss, säger Helena Andersson.

De äldsta renarna är tre år och den yngsta ett. Renar lever normalt sett i 15 år och paret har inga planer på att göra sig av med dem.

LÄS MER: Fler tvingas stödutfodra sina renar

– Det vore som att ta dem ifrån sin flock. Nu har de anpassat sig till ett liv med oss. De förstår inte ens att de är renar. Om andra renflockar kommer förbi gården går våra renar undan eftersom det är lite rädda. En gång när vi var i fjället tog de sig friheten att smita till fjällstationens restaurang för att hitta godsaker istället för att för att vara på fjället.

Helena Andersson beskriver renar som speciella. Andra djur hade inte kunnat anpassa sig på samma sätt.

– Många djur har revir- eller ranguppgörelser när det kommer nya djur. Det som är häftigt med renar är att det är helt naturligt för dem att växla med att vara själva och umgås i flock, utan att ha olika uppgörelser. De här tama renarna följer också med lösa, när vi är ute och vandrar. En häst tror jag hade sprungit iväg direkt.

Tillsammans driver Helena och Peter Andersson Renbiten, ett företag med många olika funktioner.

– Vi har renskötsel med egen förädling av renkött, en butik med ett café bland annat. Där finns också mängder av samisk slöjd och konst. Vi har också många olika guidade turer med turister där renarna alltid följer med och hjälper till att få en unik upplevelse, säger Helena Andersson.

LÄS MER: Grönt ljus för tomtens renar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur