Många känner nog igen sig i att fullt upp i julruschen. Mycket ska hinnas med och mycket ska firas, och andra saker kan lätt bli bortprioriterade. Som porrsurfande till exempel.

Faktum är att det sker en markant minskning i nätporrskonsumtionen kring jul, särskilt julafton. Globalt sett minskar porrsurfandet med hela 22 procent den 24 december, enligt statistik som redovisas i New York Post.

Jul är inte heller den enda helgdagen som påverkar surfvanorna. Vid förra thanksgiving, den amerikanska tacksägelsedagen i slutet av november, minskade porrsurfandet i USA med 29 procent, och 22 procent världen över. I Israel märks ett ännu större tapp, 40 procent, vid de judiska högtiderna Rosh Hashana och Jom Kippur.

Annars sticker nyårsafton ut som dagen då det porrsurfas allra minst. I USA sjunker klicken med 34 procent, och på andra håll i världen ännu mer. Intressant nog märktes dock ingen skillnad överhuvudtaget i statistiken på Earth Day, den dag då människor över hela jorden ombeds att stänga av all sin elektricitet under minst en timme för att minska på de globala koldioxidutsläppen.

Fenomenet är dock inte unikt för traditionsbundna helgdagar, visar statistiken. Även stora nyhetshändelser får internetanvändarna att klicka på annat än barnförbjudna länkar. Som exempel sjönk porrsurfandet i Storbritannien med 15 procent vid den kungliga bröllopet mellan prins William och Kate Middleton, och dagen då Osama bin Laden dödades porrsurfade amerikanerna sju procent mindre. 

Annars är stora sportevenemang ett säkert kort för att få folk att titta bort från vuxensajterna. Vid Super Bowl, finalen i den amerikanska fotbollsligan, sjönk förra året porrsurfandet med 22 procent i hela USA,  samt 31 procent i New York och hela 41 procent i Boston, de städer vars lag gjorde upp om titeln.

Den dag det porrsurfas allra mest då? Inget särskilt årligt datum pekas ut i New York Post, men den 21 december 2012, den dagen då många förutspådde att jorden skulle gå under enligt mayaindianernas kalender, märktes en ovanligt kraftig ökning i porrsurfandet, på 10 procent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset