Irma Helin. Arkivbild.
Irma Helin. Arkivbild.

Debutanten Irma Helin är utropstecknet i Pia Sundhages hösttrupp.Men 22-åringen utmärkte sig redan som 15-åring – på ett elitflickläger.– Gör man helikopterfinten för mig, då gör man intryck, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

EM-biljetten till nästa sommar säkrades utan problem.

Nu börjar Sveriges förbundskapten Pia Sundhage uppladdningen för vad som ska resultera i en ny svensk mästerskapsmedalj. I höst spelar landslaget två träningslandskamper, mot Iran den 20 oktober och mot Norge fyra dagar senare, och det största utropstecknet i truppen är Piteåspelaren Irma Helin, 22, som debuterar.

– Hon blev väldigt, väldigt glad när jag ringde, säger Sundhage.

Teknisk spelare

Irma Helin debuterade i allsvenskan 2010, då för Djurgården som hon spelade för fram till 2015 när hon flyttade till Piteå. Hon är en kreativ mittfältare – en sådan spelare som Pia Sundhage letar efter.

– Hon är med för att hon spelar bra fotboll i Piteå och Piteå ligger trea i serien. Hon är en teknisk fotbollsspelare, det är väldigt roligt att se, säger Sundhage.

Assisterande förbundskaptenen Lilie Persson såg Irma Helin redan som 15-åring på ett elitflickläger där mittfältaren representerade Stockholm.

– Hon gjorde en helikopterfint mitt framför ögonen på mig. Det är nog den enda på ett elitflickläger som jag sett göra det. Det var väldigt speciellt och karakteristiskt för henne som spelare. Hon är en bolltrollare med en väldigt fin teknik. Men det räcker ju inte bara med det – och nu börjar också alla andra bitar falla på plats, säger Persson.

Blackstenius saknas

I truppen, som är extra stor den här gången, är ytterbacken Lina Nilsson tillbaka efter att ha gjort bra insatser med guldjagande Rosengård. Däremot saknas talangen Stina Blackstenius som ska förbereda sig för kommande U20-VM.

Det är första gången som det iranska damlandslaget spelar en landskamp i Europa. Norgematchen spelas på bortaplan.

– Jag vill se de nya spelarna i den här miljön, och fortsätta jobba med vårt anfallsspel. I Norgematchen kommer vi också att få bra svar försvarsmässigt. Vi har bra bilder från matchen mot Danmark, vad vi behöver göra för att det ska stärkas upp, säger Sundhage.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset