Helen Svensson dömdes till åtta års fängelse för dråp. I dag har hon suttit på Hinseberg i knappt två år och under den tiden har hon blivit drogfri och hittat sig själv igen. – När jag kom hit visste jag inte vem Hellen var, säger hon.
Helen Svensson dömdes till åtta års fängelse för dråp. I dag har hon suttit på Hinseberg i knappt två år och under den tiden har hon blivit drogfri och hittat sig själv igen. – När jag kom hit visste jag inte vem Hellen var, säger hon.

Hellen Svensson gick hem från krogen med en okänd man. Kvällen slutade med dråp och hon dömdes till åtta år på Hinseberg.– Här har jag fått tillbaka mitt liv, säger Hellen.

Henry Lundholm
Hinseberg är Sveriges största kvinnofängelse med säkerhetsklass 2.
Henry Lundholm
Cellerna är tio kvadratmeter stora. I dem finns toalett, dusch och tv.
Henry Lundholm

De låses upp klockan 07.45 på dagarna och ska vara inlåsta igen klockan 20.00.

Henry Lundholm

Hellen bor på "Slottet" en behandlingsavdelning för drog-eller alkoholavvänjning, där är rummen större.

Henry Lundholm

Fängelsetiden har blivit en vändpunkt. Tack vare yoga, meditation och skrivande har hon sakta hittat sig själv. 

Henry Lundholm
Hinseberg har varit en anstalt sedan 1950-talet.

På Hinseberg – Sveriges största kvinnofängelse – kan internerna inte se Orange Is The New Black, tv-succén om ett kvinnofängelse i USA, som har premiär på fredag. Men Hellen har läst boken och känner igen vissa saker.

– Den största likheten är att det finns en gemenskap mellan tjejerna. Men det har också gått mot ett tuffare klimat och det blir tajtare och tajtare med regler och säkerhet, säger hon och blickar ut genom fängelsets fönster.

Vid sjön Väringen ligger den före detta herrgården i ett idylliskt landskap. De anställda kallar Hinseberg ett ”minisamhälle”. Här finns bostäder, arbetslokaler, undervisning, sjukstuga och en kyrka. Ett taggtrådskrönt stängsel skiljer anstalten från omvärlden.

Sedan knappt två år sitter Hellen Svensson här på rikets största kvinnoanstalt, med högsta säkerhetsklass. Hon bor på ”Slottet”, en behandlingsavdelning för intagna med alkohol- eller narkotikaberoende. I dag är hon ren, men den där vinterkvällen var hon kraftigt berusad och lämnade krogen med en man hon inte kände.

– När vi kom hem till honom blev han plötsligt fruktansvärt våldsam och hotade mig med yxor och knivar. Jag tänkte: Antingen är det hans eller mitt liv. Överlevnadsinstinkten tog över och det slutade med att jag försvarade mig. Det blev så olyckligt att han dog, berättar hon.

►LÄS MER: Orange is the new black-stjärnans fina ord efter intervjun

Hellen dömdes till åtta års fängelse för dråp och har hittills suttit av en fjärdedel av tiden. Innan hon kom till Hinseberg visste hon ingenting om livet i fängelse. Det blev en tuff omställning.

– Fängelset var helt ny mark för mig, jag hade inte koll på koderna eller språket härinne, säger hon.

Hellen berättar att de intagna använder förkortningar – anstaltens egna – på all personal. Efter ett tag lär man sig också att kommunicera med ögonen eftersom man inte alltid kan prata öppet om vissa saker när någon av de anställda hör på.

– På Parkgården finns det en slags hederskod att man inte pratar speciellt mycket med personalen. Det handlar om att gola och inte gola, är man smart så håller man sig borta från det, säger hon.

Berättar man för personalen om någon medfånge blir man i regel påhoppad. Sedan Hellen förflyttades från Parkgården, där de riksintagna sitter, till Slottet – avdelningen för drogavvänjning – har miljön blivit tryggare och mer accepterande.

– Det är som dag och natt mellan de två avdelningarna. Här sitter vi i gruppterapi och pratar om våra känslor och kan öppna upp oss. Det är ingen som hugger en i ryggen, säger Hellen.

►LÄS MER: Fler kvinnor döms till fängelsestraff

Även om det kan vara tufft i fängelset tycker hon att många får fel bild av kvinnorna som sitter inne. Hellen menar att media bär ett ansvar genom att enbart skildra brottet och våldet – och inte vad som ligger bakom.

– Kvinnan framställs ofta som kallblodig, en som har mördat utan någon anledning, i stort sett. Bakom de här brotten ligger ju ofta tunga tragedier. Det kan till exempel vara en kvinna som har blivit misshandlad av sin man i 20 år, och sedan helt plötsligt en dag så snäpper det till, det blir för mycket.

Hennes egen historia rymmer både misshandel och alkohol- och narkotikamissbruk.

– Jag har blivit slagen flera gånger och legat på sjukhus mer eller mindre sönderslagen. Jag begick även långsamt självmord med drogerna och försatte mig i situationer med män som inte har lärt sig att man inte ska slå kvinnor.

Trots att hon varit drogfri i långa perioder av sitt liv har hon alltid trillat tillbaka in i missbruket. Fängelsetiden har blivit en vändpunkt. Tack vare yoga, meditation och skrivande har hon sakta hittat sig själv.

– Här har jag fått verktygen för att ta reda på vad som saknas och vad jag kan göra åt det. Jag har fått tillbaka mitt liv.

Hellens högra underarm är täckt med en stor tatuering: ”Jag Hellen”.

– När jag kom hit visste jag inte vem Hellen var, men nu kan jag känna att jag är en person, en människa med en identitet som är hel. Och att jag kan fortsätta att leva som en bra människa, det visste jag inte när jag kom hit.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott