Hello Monkey – modernt, urbant och snyggt Nya Hello Monkey är dagens outfit-tjejernas ställe, skriver Carl Reinholdtzon Belfrage.
Hello Monkey – modernt, urbant och snyggt Nya Hello Monkey är dagens outfit-tjejernas ställe, skriver Carl Reinholdtzon Belfrage.

Carl Reinholdtzon Belfrage äter på nya Hello Monkey på Linnégatan – där maten är lika mycket machogrill som barnkalas.

Lena Garnold
Hello Monkey – modernt, urbant och snyggt

Drinken Vrålapa.

Lena Garnold
Hello Monkey – modernt, urbant och snyggt

Softbun med grissida.

Lena Garnold
Hello Monkey – modernt, urbant och snyggt

Högrev, kimchi och softbuns med mera.

Hello Monkey är naturligtvis ett obegripligt namn på en restaurang i Göteborg. Jag har aldrig sett en apa inom Vallgraven. Än mindre hälsat på någon. Ägarna har säkert en historia att backa upp namnvalet med, men jag är helt ointresserad om jag ska vara ärlig. 

Det enda jag är intresserad av är att jag har haft många av mina roligaste fest- och restaurangupplevelser på Hello Monkey (det är ingen slump att jag skriver fest först – restaurangupplevelserna här är en fest). 

När Magasinsgatan glödde som mest med Uppåt Framåt och Magnus och Magnus som centrala partyeldar var Hello Monkey den instans man gick till för att svalka sig. Inte för att festen här var mindre intensiv, men vågar jag påstå … mer mogen? 

Well, det jag försöker säga är att om man ville ha ett avbrott från ölkrig och popstjärnor som hängde från taklamporna på Uppåt Framåt kunde man spatsera ett par meter och hamna i en diskussion om Kants syn på det kategoriska imperativet med Dan Lissvik på Hello Monkey. Ur ett strikt klubbantropologiskt perspektiv var det så det fungerade. Matmässigt var det ännu bättre. 

Med en matkultur cirkulerandes kring dim sum firades här många gastronomiska triumfer. Dumplings, vårrullar, nudlar…ja, ni vet, saker som snart kan hittas på Ikea, men få satsar så helhjärtat och lyckas så enormt med som Hello Monkey. Därför var det mycket glädjande att delges om deras planer på en ny restaurang på Linnégatan tidigare i år. Nu finns den där, högst existerande, sedan ett par månader och har, tillsammans med fantastiska Dubbel Dubbel och elektriska Kino, räddat Linnégatan från att bara bli ett tillhåll för bedrövliga kaféer och märkliga restauranger.

Här äter jag softbuns med grissida och koriandergurka (89 kronor), ångade edamebönor (45 kronor), ribs med teriyaki-glaze, kimchi och chiliketchup (198 kronor) och avslutar med Hello Monkeys glass med kola, pekannötter, jordnöts-kräm och marshmallows (92 kronor). Grissidan är fantastisk, perfekt tillagad, ribsen likaså, lika skimrande som läppglansen på flickorna som frekventerar restaurangen. 

Känns som att nya Hello Monkey är dagens outfit-tjejernas ställe. Maten är dock lika delar machogrill, sensuell asiat och barnkalas. Det finns dock många som försökt precisera Hello Monkeys gastronomiska uttryck: Sydney, Korea, Vietnam, Japan har nämnts som ursprung och källa för inspiration, jag klassar personligen restaurangen som modern urban terrior. Det känns, likt Peacock, mycket modernt och metropolitiskt. Men framför allt är det mycket, mycket bra. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend