Feminismen har gått för långt, det har jag hört fler gånger än jag kan hålla räkning på. Många verkar leva i en värld i stil med den som PR-mannen Per Schlingmann och föreläsaren Kjell A. Nordström målade upp i gårdagens DN. Ett ”girlville” där kvinnor helt har tagit makten och ”biologin får åka i baksätet”. Det vill säga, det är egentligen emot naturen att kvinnor tar en massa plats. Men nu gör de det ändå.

Det verkar som invånarna på planeten girlville har missat en hel del av det som försiggår härnere på jorden. Som att det fattas stora mängder flickor och kvinnor hos oss, bortåt 100 miljoner enligt UNICEF:s uppskattningar. Att det ser ut som det gör beror på att kvinnor konstant undervärderas.

Flickor dör av undernäring i högre grad än pojkar, eftersom de har lägre ställning i familjen och man därför i första hand låter pojkarna och männen äta sig mätta. Vidare går flickor i skolan i lägre utsträckning än pojkar, de arbetar mer och i yngre ålder. De har sämre tillgång till sjukvård. Det handlar inte bara om tyst försummelse. Det finns därtill ett mycket aktivt våld.

Varje år får över två miljoner flickor på planeten jorden könsorganen rituellt bortskurna. Man tar vad som finns till hands, vassa pinnar, rostiga slöa knivar. En del dör av övergreppet, de som överlever får ofta problem för livet. Men det spelar ingen roll. Idén att kvinnlig sexualitet är äcklig och måste bekämpas är viktigare än allt annat, viktigare än kvinnornas liv.

Bara i Pakistan mördas 1000 kvinnor om året av manliga släktingar för att deras sexualitet satt familjens ”heder” på skam. Indien har stora problem med gruppvåldtäkter som är så brutala att de blir till dödlig tortyr. Häromdagen dömdes till exempel fem män för att upprepade gånger ha våldtagit en flicka och sedan ha satt eld på henne som hämnd för att hon polisanmälde dem.

Idén om att kvinnor är mindre värda finns också på de västra delarna av jordklotet. I USA röstade förra veckan varenda republikan i senaten mot en lag om lika lön för lika arbete. I Sverige mobbas och trakasseras tonårstjejer och kallas nedsättande för horor och orrar om de får rykte om sig att vara sexuella, och våldtagna kvinnor stöts ut. Bjästa är inte bara en enda fysisk ort utan finns överallt i hela Sverige. Kvinnor som kämpar för kvinnors lika rättigheter eller bara tar för mycket plats utsätts för våldtäktshot och dödshot.

För några dagar sedan ställde sig den brittiska skådespelaren Emma Watson på en scen och sade att vi måste jobba tillsammans för jämställdhet mellan könen. Hon sade att kvinnor måste bli fria från det förtryckt de utsätts för, och hon tog upp att män i sin tur måste få rätt att visa känslor, söka hjälp när de mår dåligt, tas på allvar som föräldrar. För detta är ju baksidan av myntet med könsförtryck: Också män har mycket hårdhänta förväntningar på sig.

Ett antal män hotar nu att publicera nakenbilder på Emma Watson, som de säger sig ha kommit över. Syftet med detta är, enligt en av männen, att visa att Emma Watson ”är en hora, precis som andra kvinnor”. Det är helt logiskt enligt den ordning som råder på planeten jorden: Kvinnor anses underordnade och deras sexualitet är farlig, därför är det den sexualiteten man attackerar när kvinnor tar sig ton.

Jag skulle inte trivas på planeten girlville. Jag tycker nämligen inte att kvinnor skall ha mer makt än män, och inte heller tror jag att de enligt ”biologin” är förutbestämda att ha mindre makt. Jag vill bara att män och kvinnor skall tillskrivas samma värde. Tyvärr är det fortfarande en radikal idé, en önskedröm, på planeten där jag bor.

LÄS OCKSÅ: Hot om nakenbilder på Emma Watson en pr-bluff

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset