Stadsmissionen i Stockholm har öppnat för extra sovplatser i andra lokaler och tar i dagsläget emot dubbelt så många än vad de annars brukar.
Stadsmissionen i Stockholm har öppnat för extra sovplatser i andra lokaler och tar i dagsläget emot dubbelt så många än vad de annars brukar.

Landets hjälporganisationer är redan under hård press då antalet akut hemlösa ökat kraftigt de senaste åren. Nu ökar behovet av sovplats och värme ytterligare. "De är rädda för att förfrysa sig och bli sjuka", säger Maria von Sydow på Stadsmissionen i Stockholm.

Iskylan slår hårt mot landets hemlösa och hjälporganisationerna maxar sina styrkor för att hjälpa de mest utsatta.

– Det är riktigt kallt och trots det är det många som tvingas sova ute. Vi möter personer som är rädda för att förfrysa sig och bli sjuka, säger Maria von Sydow, pressekreterare vid Stadsmissionen Stockholm.

Hon vädjar till allmänheten att skänka all ifrån sovsäckar till filtar och vinterkläder.

LÄS MER: E4:an avstängd efter masskrockar – över 100 bilar inblandade

I länet finns omkring 1500 akut hemlösa enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning – en grupp som blivit betydligt större de senaste åren. På det finns ett stort mörkertal då många av dem lever som papperslösa.

På grund av de rådande väderförhållandena så har pressen på hjälporganisationerna nu ökat ytterligare. Stadsmissionen i Stockholm har öppnat för extra sovplatser i andra lokaler och tar i dagsläget emot dubbelt så många än vad de annars brukar.

– Det är akut och har varit så nu flera dagar på raken. Normalt har vi ett 40-tal fasta sovplatser men nu kommer ju ytterligare ett 50-tal personer som är i akut behov när det är så kallt, säger Maria von Sydow.

LÄS MER: Minst 24 döda i europeiska snökaoset

Även Stadsmissionen i Skåne är under hårt tryck.

I länet finns ungefär lika många akut hemlösa som i Stockholm och de flesta av dem befinner sig i Malmö. Utöver ordinarie natthärbärgen finns tillfälliga moduler upprättade för hemlösa att sova i under vintern. De var egentligen tänkt att stängas men perioden har nu förlängts i en vecka på grund av kylan.

– Läget är alltid svårt när man är hemlös, men nu när det är så kallt kan det vara direkt farligt att sova ute. Och det måste vi parera för, säger Marie Hendra, tillförordnad chef vid Stadsmissionen Skåne.

Allt fler akut hemlösa

Drygt 33 250 personer lever i hemlöshet i Sverige, varav drygt 5 900 är i akut behov av bostad. Det är 1 500 fler än Socialstyrelsens senaste kartläggning 2011.

43 procent av de akut hemlösa är födda utomlands. 2 300 personer har barn under 18 år.

Källa: Socialstyrelsen, 2017

Så kan du hjälpa till:

Stadsmissionen meddelar att de helst tar emot kläder i deras secondhand-butiker som finns utspridda i både Stockholm , Göteborg  och i Malmö.

Filtar, liggunderlag och sovsäckar, däremot, tas gärna omhand där de håller sina verksamheter för hemlösa. I Stockholm finns Stadsmissionens Center på Fleminggatan, Klaragården vid T-centralen eller St Paulskyrkan vid Mariatorget. I Malmö finns motsvarande på bland annat Malmgatan och i Hjorthagen/Värtan. I Göteborg får du gärna lämna dina saker till insamlingscentral som finns belägen i Bellevue, Gamlestaden på Korpralsgatan 2. Har du inte möjlighet att ta dig dit, så kan Stadsmissionen hämta dina saker.

Upptäcker du någon som ser ut att vara i behov av hjälp kan du ringa deras nattjour.

Källa: Stadsmissionen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset