Håkan och Johan.
Håkan och Johan.

När Johan Andersson, 34, var ute och gick med hunden i skogen fick han plötsligt syn på ett skjul. I skjulet sover Håkan. Och nu vill tusentals svenskar hjälpa Håkan.

När Johan Andersson, 34 i Stockholm, var ute och gick i skogen med sin hund gick han som vanligt förbi ett skjul på sin runda.

– Jag har gått sträckan många gånger och sett skjulet, men jag har aldrig sett att det är ombonat, säger Johan Andersson till Metro.

Lite längre bort såg han en man som stod och räfsade på stigen.

– Jag är väldigt nyfiken så jag gick fram och frågade vem han var.

Mannen som stod och räfsade presenterade sig som Håkan. Han berättade att han är hemlös – men att han flyttar ut i skjulet i skogen på somrarna. Skjulet har han inrett litegrann och plockat blommor som han placerat utanför. Johan och Håkan pratade på en stund och när Johan sedan skulle gå visade Håkan att han satt upp en liten brevlåda på väggen.

►LÄS MER: Samlade in 350 000 till hemlös – som tack för att han gav henne pengar till taxi

– Han sa att om jag vill så får jag gärna lägga en liten slant där när jag går förbi nästa gång.

Johan frågade om han fick ta en bild och lägga upp på Facebook där han har ett relativt stort socialt nätverk, eftersom fler kanske ville hjälpa Håkan med till exempel pengar eller gåvor. Det fick han.

Dagen efter tänkte han att han skulle kunna gå tillbaka till skjulet med ett par hundralappar och någon vetelängd – men det blev större än så. Inlägget på Facebook har i skrivande stund fått över 5 000 gillamarkeringar och över 1 000 delningar.

– Det bara brakade loss. Det värmer mig något enormt. Det är helt otroligt. Vi är så jäkla duktiga på att sitta bakom våra skärmar och peka och tycka, utan att göra någonting åt det.

Han gick tillbaka till Håkan och frågade hur de skulle gå vidare och hur han kunde hjälpa till på bästa sätt.  Håkan sa att en filt till hösten vore bra. Det skulle även vara uppskattat med sängkläder och täcke. Nya strumpor stod också högt upp på önskelistan.

►LÄS MER: Joanne, 46, är hemlös änka med fyra barn – vann hus värt miljoner

Johan vill inte gå in på exakt hur mycket pengar som kommit in och påpekar att inga kontanter kommer förvaras i skjulet.

– Jag vill inte säga något belopp, för Håkans skull. Det är inget snack om att det är Håkans pengar och varken jag eller någon annan är berättigad att bestämma hur de ska användas, säger Johan.

Däremot har han tagit kontakt med kommunen för att få tips och råd på hur de kan gå vidare.

– Det måste hanteras på rätt sätt, säger Johan Andersson.

Håkan som varit hemlös i flera år, är glad och tacksam över allt stöd han fått under så kort tid. Önskelistan är snart uppfylld. 

– Jag har fått lite pengar, täcken, kuddar och värmeljus. Det hjälper mycket för en som inte haft det så roligt jämt, säger han. 

Här kan du läsa om hur du kan hjälpa Håkan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset