Ur filmen "Pavement bookworm" från 2013.
Ur filmen "Pavement bookworm" från 2013.

Den här hemlöse mannen började dela ut böcker och boktips för att ta sig ur sitt drogmissbruk. Nu hjälper han andra fattiga i Sydafrika.

När Philani Dladla som 24-åring levde som hemlös på Johannesburgs gator såg han tiggare som bad om pengar.

– Jag tänkte att jag kunde göra det annorlunda och ge människor något värdefullt – som en bok eller en recension av en bok – i utbyte mot pengar, berättade han för välgörenhetsorganisationen One.

Dladla började sälja böcker, men sålde dem inte inte förrän han själv läst dem och kunde diskutera innehållet med förbipasserande.

En sydafrikansk filmskapare noterade Dladla som satt och pratade litteratur med människor i ett gathörn. Filmskaparen gjorde en intervju med honom och dubbade honom till "the pavement bookworm" (bokmalen på gatan), skriver Huffington post.

– Läsande gör dig till en bättre människa, konstaterade Dladla i videon.

Philani Dladla lyckades ta sig ur sitt missbruk med hjälp av självhjälpsböcker. Han slutade använda pengarna han tjänade in på droger och började använda dem till att köpa soppa och bröd till andra hemlösa.

– Att se deras leenden motiverade mig till att fortsätta att sprida glädje. Det var i den stunden som jag visste att jag aldrig ville gå tillbaka till att vara en missbrukare.

Han började också dela ut böcker gratis till barn.

– De kan fortfarande göra läsningen till en vana, en livslång vana, säger Dladla.

Intervjun gjordes för två år sedan. I dag har Philani Dladla fått uppmärksamhet världen över och driver projektet Pavement bookworm. Han har även blivit utsedd att hålla inspirationsföreläsningar i Sydafrika.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset