Rapporten visar bland annat att olaglig nedladdning av datorspel i vissa fall ökar försäljningen.
Rapporten visar bland annat att olaglig nedladdning av datorspel i vissa fall ökar försäljningen.

Drygt 3,4 miljoner kronor – så mycket betalade den dåvarande EU-kommissionen för en studie om hur illegala nedladdning påverkar den lagliga försäljningen. Men studien visade att nedladdning inte har någon större effekt på försäljningen och hemligstämplades.

Det var 2013 som EU-kommissionen beslutade sig för att upphandla en studie om illegal nedladdning. Två år senare var arbetet klart men studien offentliggjordes inte.

Nu har den tyska piratpartistiska Europaparlamentarikern Julia Reda begärt ut studien via EU:s offentlighetsprincip, skriver Europaportalen.

”Det här fick EU-kommissionen veta om upphovsrättsintrång men de glömde berätta det för oss”, skriver hon på Twitter och länkar till rapporten.

LÄS MER: Telia måste lämna ut uppgifter om fildelare

Den 304-sidiga rapporten som nu har offentliggjorts slår fast att: ”Generellt, visar resultatet inga robusta statistiska bevis för att försäljningen trängs undan av upphovsrättsintrång på internet. Det betyder nödvändigtvis inte att nedladdning har noll effekt men den statistiska analysen visar inte med tillräcklig pålitlighet att det finns en effekt.”

Rapporten visar istället att olaglig nedladdning av datorspel i vissa fall ökar försäljningen. Enligt rapporten är det bara storfilmerna som drabbas negativt av nedladdning.

LÄS MER: Vinyl säljer bättre än nedladdning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset