Den åtalade NMR-medlemmen hade en väska som var riggad för att avfyra en pistol.
Den åtalade NMR-medlemmen hade en väska som var riggad för att avfyra en pistol.

NMR bygger rörvapen, jämförbara med hagelgevär. Och medlemmarna samlar in material om lönnmord och sabotage. Det visar beslag hos en åtalad medlem i Sundsvall.

En medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Sundsvall har åtalats för illegalt vapeninnehav och förberedelse till mord.

Hos NMR-medlemmen hittades ett rörvapen som polisen uppskattar kan sättas samman och avfyras på 20 sekunder.

Enligt Säpos hemligstämplade rapport, som ingår i förundersökningen, finns fyra fall bekräftade där NMR-medlemmar byggt liknande så kallade rörvapen.

Ett av fallen är i Stockholm, ett i Göteborg och två i Sundsvall.

Terrorforskare oroad

– Det här är vapen som ser väldigt oskyldigt ut och kan transporteras, gömmas och användas med lätthet, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, till SVT.

I beslagen från den åtalade Sundsvallsbon finns också en attachéväska riggad för en dold pistol, som kan avfyras från utsidan.

Mannen ska också ha kartlagt två journalister från Västernorrland.

– Det här visar bara att MNR blir alltmer våldsamma, och det har också Säkerhetspolisen påvisat, säger Magnus Ranstorp till SVT.

Lönnmord och sabotage

I polisens förundersökning framgår att Sundsvallsnazisten hade samlat datafiler med material om lönnmord och sabotage.

– Det här i samband med att det fanns material om hur man bygger vapen hemma är väldigt oroväckande, anser Magnus Ranstorp som vill terrorstämpla organisationen.

Vid husrannsakan hos mannen i Sundsvall i våras hittades även laserpekare samt en störsändare, och han är därför även misstänkt för brott mot strålskyddslagen samt lagen om elektronisk kommunikation, skriver TT.

Husrannsakan gjordes ursprungligen för att beslagta ett vapen som mannen hade haft licens för. Då upptäcktes hela arsenalen, nazistisk litteratur, NMR-fanor samt datorfilerna med uppgifter om journalister på lokaltidningen.

Mannen nekar till alla anklagelser, enligt sin advokat.

Rättegången i Sundsvall inleds den 23 augusti.

 

LÄS MER: Bakgrund: Möt Nordiska motståndsrörelsen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset